Tamamen yalan diyemem ama doğru da değil. Şöyle ki;
- Evin değeri eksper tarafından değerlendirilir örneğin 250.000 TL bir eviniz var.
- Banka der ki Bunun %75 ine kredi veririm %25 i elinde var mı.
- Tamam bu parayı sana vereceğim (atıyorum) 100 ayda ödeyeceksin taksitlerin de 2.000 tutuyor. Bunu belgelendirebiliyor musun. Evet belgelendiriyorum al sana 2500 lira maaş bordrom yok bu olmaz 4000 belgelemek zorundasın. (neeey)
- Bu da tamam onu hangi bankada olduğu önemli değil dekontla gösterirsin.
- Sonra derki faiz oranı ve tutarı konuşalım, burada evi alacağınız kişinin müteahhit mi şahıs mı olduğu devreye girer.
- Mütahitse der ki 150.000 üzerinde kredi çekemezsin çünkü vergi durumu ortaya çıkar (söylendiğine göre bu şekilde gösterilirse 150 altı %1 kdv üstü ise %18)
- Şahıs olduğunda bu oranda değişiklik oluyor çünkü şahıs fatura kesmek zorunda değil
- Neyse 250 nin %75 i 187.500 eder. şahıstan alıyorsunuz evi ve bu kadar kredi çekeceksiniz.
- Banka size dosya masrafını kurnazlık yaparak krediye yayayım mı der siz de tamam dersiniz sonra iadesinde taksit yaptığınız ay kadar makbuz parası ister buna dikkat
- Neyse banka faizi ve ödeyeceğiniz para da ortaya çıkar siz dersiniz ki toplam ödeyeceğim bu mu banka araya girer hemen hemen!!,
- Ekspertiz parası, evin sigortası, şahıs sigortası, dosya masrafı vb bir iki öpücük daha kondurur yanaklarınıza,
- Bitti sanırsınız ama ev sahibi devam eder
- Tapu masrafını halledeceğiz değil mi nedir demeye kalmaz kendinizi ziraat bankası atmsinde harç öderken bulursunuz (135.000 olarak gösterdiğimiz eve yaklaşık alım satım 7.000 lira ödedik)
- Tapu masraflarını ve devir işlemleri bittikten sonra ve peşinatınızı (yani %25) mal sahibine verdiğiniz makbuzu tutanağı vb evrakla bankaya gidilir ve para ev sahibine teslim edilir.
- Siz evin sizin olduğunuzu düşünürken tapuda bankanın hazırda bulunduğu kelli felli adamı hatırlarsınız ve aslında evin ipotekli olduğunu yani kredi bitene kadar bankanın elinde olduğunu anlarsınız.
- Son olarak evinize girersiniz aylık ödeyeceğiniz tutarı bilirsiniz ve kendi evinize ödeme yaparsınız.
Sonuç olarak canınızı sıkmak istemem hakkınızı helal edin ama sitede yayınlananlar doğru değil aslında şöyle düzelteyim çok eksik. Bu tür siteler çok fark etmişsinizdir. Bunlar sadece reklam amaçlı bankalara müşteri çekmek için bir oyundur.
Biz evi aldık büyük badirelerle sonuçta evimizde oturuyoruz ve her ay para verdiğimde şükür bir taksit daha kapandı diyoruz. 84 ay 130.000 çektik toplamda (1,06 faizle) 200.000 e yakın bir para tuttu (tapu masrafları ve diğer ıvır zıvırlar dahil). 8. ayı dün ödedim kaldı sana 76

Güzel bir his aslında her ay tıkır tıkır ödüyoruz zoruma gidiyor mu yok ama 400 kira öderken valla ne yalan söyleyeyim zoruma gidiyordu