@KarAkademi; internette gezerken ve birşeyler ararken denk geldiğiniz sitelerin bazıları dikkatinizi çekiyor mu? hiç SEO ile alakası olmayan yada SEO yapmak gibi bir derdi olmayan siteler/içerikler, nedense ilgili anahtar kelimede direk ilk sıralarda oluyorlar. diğer webmaster zihniyetiyle açılmış siteler ise daha geri planda kalıyorlar. bence bir sitenin doğal büyümesi, sabırla ve kontrol altında tutularak sağlanırsa, "SEO NEDİR" sorusunu sormaya gerek bırakmayacaktır diye düşünüyorum.
Hakkaniyetli cevap için teşekkürler.
Anahtar kelime ile ilgisi olmayan veya o kelime için link 'kasmayan' sitelerin en üstlerde olmasının sebebi gayet basit bence.
- Bu siteler genellikle eski oluyor, yıllar boyunca güncel devam eden siteler, 2 ay önce açılmış adsense siteleri değiller.
- İnsanlar bu siteleri tekrar tekrar ziyaret ediyorlar ve geldiklerinde uzun süre kalıyorlar, örneğin Wikipedia. Wiki genellikle her teknik konuda ilk üçtedir sıralamalarda. Dünyanın en büyük 5. sitesinin olması bir kenara, aynı kişi bu siteyi defaatle kullanıyor.
- Faydalı içerikler bookmarklanıyor. Örneğin, Google chrome kullanımı çok arttı ve Google bookmarklanan içerikleri görebiliyor ve siteleri buna göre değerlendirebiliyor.
- Google Analytics metrikleri Google'a siteyle ilgili oldukça fazla bilgi sağlıyor. Örneğin iki tane e-ticaret sitesi var ayakkabı satan ve birisi diğerinden daha fazla dönüşüm sağlıyor. Google Analytics bunu ölçtüğü için görüyor ve daha ilgili bir içerik olduğunu tespit ediyor.
- Wordpress sitelerde ise yapılan yorumlar, yorumların uzunlukları, yazıların okunma süreleri, insanların blog sahibinin email listesine katılmaları gibi istatistikler Google tarafından görülebildiği için, değerlendirme de buna göre oluyor.
Velhasıl, linkler halen etkili olsa da, siteye yeni ziyaretçi çekmek için link kasmak doğru bir yaklaşım değil.
İnternette içerik çok, bilgi çok ama toparlanmış, doğru-düzgün bilgiye kolay rastlamıyoruz. Ben KarAkademi için bir tane bile link oluşturmadım ama açıldığı günden beri 2000 ziyaretçiyi geçti ve email listem 120 kişi şuan.
Yazımı faydalı bulan bir avuç insan sosyal ortamda paylaştılar ve ziyaretçilerim büyüdü. Gelen insanlar tekrar tekrar geliyorlar. İlgilendiğim anahtar keilmeler olsaydı, zaten bu kelimelerde çok daha rahat bir şekilde natural olarak yükselecektim.
En basit haliyle dürüst bir şekilde çalıştığınızda link satın almaya ihtiyacınız kalmayacak.