1. Yazıcılık duruma göre iyi olabilir ama her zaman iyidir diye birşey yok.

Ters bir komutanın yanında yazıcı olursun, gecen gündüzün olmaz belinden kan alır, dosyaların arasından bilgisayarından başından kalkamassın, iyi tarafları ise kendi çarşı izin gününü kendin belirleyebilirsin, yine duruma göre bazen çift çarşı kullanabilirsin komutana bağlı. Ufak bir birlikte kafa dengi bir komutanın yanında yazıcı olursan çok fazla bir iş olmaz, kafan rahat eder. Temkinli olmak gerek hemen yazıcı olmak istiyorum diye atılmamak gerek, zaten askerde birşeyleri bildiğin anlaşılırsa yandın ki ne yandın etinden sütünden sonuna kadar yararlanılır.

O yüzden ortamı bir koklamak, önceki devrelerden bilgi almak sağlıklı olur. Usta birliğinde gidince bölük komutanı sizi bir araya toplar, mesleklerinizi mezun olduğunuz okulu sorar buna göre bir dağıtım yapar, komutan iyi biriyse sizede seçtirebilir, kısa dönem düşmanı bir komutan değilse zaten her türlü yardımcı oluyorlar.

Kantinciliğe bulaşma, açık çıkar birşey olur davalık bile olursun uğraşılmaz.

Şöförlüğede bulaşma araçlar üzerine zimmetlenir en ufak çizikte bir ton iş açılır başına.

Yemekhane görevlerindende uzak dur, bir süre sonra yemek kokusu mideni rahatsız edebilir, birde bölük komutanı falan ters adamsa zırt pırt denetlemeye gelir temizliği, kafanızı ağrıtır.

Çamaşırhane, koğuş sorumluluğu veya gece olan tüm görevler rahattır.

Görevsiz kalmayın nöbet eri olur günde 4 nöbet tutarsınız.

2. Acemilik dönemi 28 gündür düz 1 ay diyelim işte

Arada dağıtım iznin oluyor, kısa dönemler için 3 gün uzun dönemler için 7 gün idi sanırım. İzin kullanırsan askerliğinin sonuna eklenir, askerlikten sayılmıyor yani. Kısa dönem için böyle idi uzun dönemi bilmiyorum. Ben kullanmamanı tavsiye ederim, millet izin kullanmayıp evine giderken 3 gün 5 gün daha orda kalmak psikolojik olarak kötü etki bırakabilir

3. Gerekli olacak birçok şey veriliyor.

Ancak yinede kişisel bakım için sen kendi eşyalarını götürebilirsin, eşofman ve pijama veriyorlar sen istersen kendi eşofmanını götürebilirsin ama genelde birçok birlikte tek tip eşofmana izin verilir.

Traş takımı falan götüreceksen öyle elektrik pahalı cihazlar, traş kremi v.s götürmesen iyi olur, kısa sürede kaybolur ortadan Sivil kıyafet götürebilirsin tabi sonuçta çarşı iznine çıktığında gerekli olacak.

4. Çarşıya çıkmadığın sürece aşırı para ihtiyacın olmaz, tabi gideceğin birlikte önemli, ufak bir birliğe gidersen kantin ufak olur çoğu zamanda açık olmaz açık olsada satılacak pek birşey olmaz, bisküvit çay kahve alırsın ancak, sigara içiyorsan tabi fazla para al yanına normal zamanda içtiğinden 2-3 kat sigara içeceksin oraya gidince, birde otlakçıların etkisiyle sigara yetişmeyecek.

Ben jandarma olarak yaptım askerliği, bizim yemin töreni acemiliğin 15. gününde yapıldı, sonrasında çarşı iznine çıktık, acemi birliğinde çarşı izni fazla olmaz 1-2 kez çıkarsınız, yanınıza ne çok ne az para alın, 2 tane banka kartı alın yanınıza farklı bankalara ait iki karttada para olsun. Genelde askeri birlikler etrafında akbank, ziraat, halkbank veya vakıfbank olur bu bankaları tercih edin.

5. Bilmem ney tertip v.s bunlar saçmalıktır, kafana takma sağ salim git gel.

Son olarak gittiğinde uzun dönemlerle aranı iyi tut, kısa dönem devrelerinden uzun dönemleri hakir görecek tipler olacak onlarla muhabbeti kes, zaten askerlik öyle bir yerki insanları çok iyi tanıyorsun, acemlikte kanka olduğumuz devrelerimizle usta birliğinde ayrı düştük, gerçek yüzlerini gördüm, uzun dönemlerle daha samimiydim.

Uzun dönemlerle samimi olduğumdan askerliğimde rahat geçti, her türlü yardımcı oldular, yeri geldi idare ettiler, yeri geldi mutfakta sucuklu yumurta yaptık, yeri geldi korudular kolladılar. Sonuçta oralar uzun dönemlerin mekanı, sen yeni gelmişsin adam 1 senedir orda herşeyi her komutanı işleyişi biliyorlar. O yüzden arayı iyi tutmak önemli tabi, kısa dönemlerde olduğu gibi uzun dönemler arasındada her tip insan var, doğru adamlarla arkadaşlık yapmak iyidir, az olsun öz olsun, herkesle arkadaş olmaya çalışmayın.

Botu bir büyük numara isteyin.

Hadi hayırlı teskereler.