Yaklaşık 15 yıl oldu askerlik biteli, muhtemelen değişen tarafları vardır ama babamın bana anlattığı ve benim 1 e 1 yaşadığım şeyleri görünce bazı şeylerin hiç değişmediğini gördüm.

1 - Gideceğin yer çok önemli. Yine de acemi birliğine alışmak zordur. Düdükle kalkar düdükle yemek yersin. Hatta süre ile yıkanırsın. Adapte olmakta zorlanabiliyor insan.

2 - Acemi birliğine fazla para, giyecek, vb şey götürme. Tıraş bıçaklarını mümkün olduğunca kötü bıçaklardan al. Hırsızlık çok oluyor. Ne yazık ki her yerde kilit bulamıyorsun. Bazı yerlerde kilite gerek olmadığı gibi bazı yerlerde kilit bile para etmiyor.

3 - Silahların pimleri vardır. Silah aldıktan sonra bunlara dikkat et. Pimleri çalarlar. ( neye yaradığını hala anlamış değilim )

4 - Özellikle acemi birliğinde, ne en önde ne en arkada ol. Hiç bir şey bilme. Meslek varsa ve düşünüyorsan meslek seçmelerine / sınavlarına katıl.

5 - Mutlaka hemşeri bul. Özellikle subay - ast subay onlardan da yoksa çavuş, onbaşı ne bulursan.

6 - Sana kalmış bir şey ama hedef atışlarında iyi nişancı olursan 80m gece atışları vs, fiziken ve mental olarak zor yerlere düşebilirsin.

7 - Kimseye çok güvenme, mümkün mertebe borç verme, alamazsın. Bu söylediğim gerçekten ihtiyacı olanlara yardım etme anlamına gelmiyor ama duygu sömürüsü yapan çok olabilir.

8 - Kısa dönemler daha avantajlıdır. Ancak ast subaylar tarafından fazla sevilmeyebilirler. O yüzden fazla göze batacak işler yapma.

Her şey gittiğin yere bağlı olarak değişir. Hatta tabur/bölük bile farkı çok olur. Başınızda şeker gibi adamlar olur onunla dağları dolaşmak daha iyi gelirken olmayacak bir yerde askerlik şubesinde bir binbaşı sana bırak askerliği hayatı rezil edebilir.

Kısmet nasip işi...