Öncelikle şimdiden hayırlı olsun Sami.

Telefonda en çok ne yapacağın önemli. Kendimden örnek vereyim; internet, twitter, facebook, tapatalk, udemy, youtube, whatsapp, arada okey ve minecraft uygulamalarını kullanılırım. Açıkcası yeni uygulamaları pek takip etmem, çok aşırı oyun oynamam ve uygulama arayışına girmem. Eğer sen benim gibi değilsen yani çok çeşitli uygulamalar kullanacağım diyorsan bence ya Sony Xperia Z2(Z3'ü de bekleyebilirsin) ya da iPhone 6 almalısın. Samsung, HTC, Sony'nin android telefonlarını kullanmış biri olarak (şuan HTC kullanmaktayım) HTC ve Samsung'dan uzak durmanı öneririm.

Ancak android işletim sistemli bir telefon alacaksan unutmaman gereken bir şey var ki o da stabilizasyon sorunu. Yani telefonu ilk eline aldığın gün ile 1 yıl sonrası arasında çok ciddi performans farkı olacak, bu neredeyse kaçınılmaz. Hangi telefonu aldığının önemi yok, sorun işletim sisteminde. iOS bu konuda android'e nazaran çok daha başarılı. Tabi iOS kullanacağın zaman aza kanaat etmen ve mutlu olman gerekecek. Kamerası, bataryası vb. alanlarda Z2 gibi bir telefondan çok daha az verim alacaksın, daha az paylaşımda bulunabileceksin(çünkü kapalı bi telefon).

Yıllarca android kullandım, android'e uygulama geliştirdim ve her ikisini yapmaktan da bezdim. Android gerçekten uyuz bir işletim sistemi, geliştirme ortamı da en az kendisi kadar uyuz. Bende iPhone'u yakından takip eden biriydim ve 6 almayı düşünüyordum. 6'nın tasarımını beğenmedim açıkcası. iPhone'ların bataryası da malum zaten. Popüler kültürün etkisiyle çıktığında 10 milyon adet satmış bir telefon... Bu iyi bir şey mi? Dönüp neden iphone almak istediğimi kendime sorduğumda stabil olması haricinde pek bir neden bulamadım.

Ve bende ön yargımı kırıp Windows Phone 8 dünyasını incelemeye başladım. Öncelikle windows phone 8, android ile kıyaslandığında çok çok daha performanslı bi işletim sistemi. Çok daha az kaynak kullanımı söz konusu ve olabildiğince stabil(iOS gibi). Önceki modelleri için bir şey diyemem ama Nokia Lumia 1520 gerçekten bir şaheser. Özellikle kamerası çoğu telefondan çok daha iyi. Uygulama geliştirme ortamı da (blend sayesinde) gerçekten çok güzel. Bataryası da 1,5 gün gidiyor.

Windows Phone 8 çok ayrı bir dünya ve insan incelemeye bile çekiniyor orası doğru Marketi android ya da iOS'un marketlerinin yanından geçemez ama en başta dediğim gibi sende benim gibiysen bu pek de sorun değil.

Performanslı, şık ve bence en güzel yanı kimsede olmaması. Sony'nin telefonları bile artık sıradanlaştı. Herkesin elinde olan bir şeyi kullanmak bana itici geliyor. Tabi bu senin için bi eksi olabilir bilemiyorum.

Bende daha önceleri Windows Phone 8 işletim sistemine çok soğuk yaklaşıyordum. Ancak edindiğim tecrübelerle birlikte zamanla ısındım ve yakın zamanda Lumia 1520'yi almayı düşünüyorum. Almasan bile incelemeni, araştırmanı öneririm.

http://youtu.be/1acV_Wnx2Ng