Mesela ön sol çamurluk, sol kapı veya kapı sacı değişmişse o araç yandan darbe yemiştir. Kimi ilana böyle yazıyor, iki parça değişen var ama full orjinal. Tamam iki parça değişen var da, biri sağda diğeri solda değil ki. Buna dikkat edebilirsiniz.
Sonra bel altı boya yazıyorlarsa, araçta çok sayıda boya var demektir. Güya kelimelerle araçta pek boya olmadığını anlatmaya çalışıyor ama aslı yok. Tavan da boya yazıyorsa o araç sıkıntılı olabilir, takla atmış olabilir. Herhangi bir hasar kaydı olup olmadığına iyice bakın. Olsa bile servisten yaptırmamış olabilir, hasar kaydı gözükmesin diye. Öyle uyanıklar da var. Tavana saksı düştü diyen uyanıklar da var.
Kilometresini değiştirip kullanan da var. O da smsden çıkıyor, plakayı yazıp sorgulatırsanız eski muayene de olan km si çıkıyor. Mesela 2011 de 143 binde olan araç 2013 de 114 bin gösteriyor. Buna da şahit oldum.
2002 - 2004 modelleri kmsi ortalama 110 bin - 155 bin arası. İlana bakıp her şeyine inanmayın. Telefonla konuştuktan sonra tam bilgi veriyorlar. Bazıları vermiyor sonradan çıkıyor ortaya. Yani bu tam istediğim araç deyip başka türlü araçla da karşılaşabilirsiniz.
Mümkünse gidip aracı kendiniz görün, böyle uzaktan bakınca aracın diri durması lazım, albenisi olması lazım. Aracı alırken iyice eksiği/masrafı olup olmadığına bakın. Aman bu kadar şeyden bir şey olmaz demeyin. Satıcı 100-200 liralık masrafı var ben gerek duymadım yaptırmadım diyebilir. Sizde ya yaptırıp verin ya da aracın parasından düşün deyin. Sıfır araba almıyorsunuz sonuçta birçok eksiği çıkacaktır ona dikkat edin.
Sol ön çamurluk, sağ ön çamurluk bunlar değişse de o kadar önemli parçalar değiller. Sizin dikkat edeceğiniz yer, ön kaput, tavan, kapılar vs. Orjinaliyle değişip değişilmediğine dikkat edin. Serviste değiştirdiyse zaten faturası vardır, onu istersiniz. Bir de ön kaput değişiminde motor zarar görmüş de olabilir sonradan 6-7 bin liralık masraf çıkarıyor. O da önemli.
Benzinli araç her zaman daha iyidir, lpg aracın performasını düşürür. Dizeli de eski model kullanmamak lazım. Yani dizel alacaksanız 4-5 yaşında alacaksınız. Benzin de motor 400-500 bin km görürken dizel 350 binde tıklamaya başlar.
Mümkünse manuel tercih edin. Şanzuman arıza verirse çok sıkıntı çekersiniz düzen tutmazsa bir de sanayi yolu gözükür. Piyasa da en çok tutulan modelini almanız sizin iyiliğinize. Allah korusunu sıkışınca elinizden daha rahat çıkarırsınız ya da değiştirmek isterseniz daha çok alıcısı çıkar.
Diğer bir + sı ise kızlar bu araçlara bayılır, bekar biriyseniz gözler sürekli sizin üzerinizde olur. Hayırlısıyla alırsınız inşallah.