Merhabalar hocam,

Yazınızı okudum ancak verdiğiniz örnek konusunda düzeltme yapmak istedim; anlattığınıza göre seo hosting mantığı genel olarak link alışverişi yapılacak sitelerin IP'lerinin farklı olmasıdır. Yani burada ön plana çıkan olay paravan site olayıdır ki, bu tür siteler bizim bir tek veya birkaç siteyi beslemek için kullandığımız yan sitelerdir diyebiliriz.
Vermiş olduğunuz örneğe gelince ; "Araç dolu ve sizi varacağınız yere geç ulaştırıyor." demişsiniz. Bu açıklamadan hareketle arkadaşın sitesi de yoğunsa yine aynı ip'den çıkmış gibi olur ve fayda sağlamaz mantığına gider. Burada önemli olan konu yoğunluktan ziyade link alışverişi yapılan sitelerin kasıtlı olarak yani google'ın gözüne soka soka bak benim iki tane sitem var bunları kendim besliyorum değil de, bu durumu hissettirmeden sanki farklı kaynaklardan referans oluyormuşcasına link çıkışı sağlamaktır. Backlink olayında link aldığınız sitenin pr si, sitenizle alakası nekadar önemliyse farklı kaynaklardan gelmesi de o denli önemlidir. Ne kadar farklı kaynaktan, ip'den referans (backlink) alırsanız bu link çıkışıo kadar değerli olacaktır kanaatindeyim.