2014 senesinden beri bu konuyu güncellememiştim. Fakat aradan neredeyse 10 sene geçti. O yüzden elden geçirmek istedim. Aşağıdaki hususlara dikkat ederseniz, mağdur olmanız oldukça küçük bir ihtimal olur.

--------------------

Ticaret yapmadan önce, ticaret yapacağınız kişiyi biraz araştırın. Açtığı konulara bakın. Örneğin; adam yazılımcı, daha önce hiç Paypal bozum konusu açmamış ama siz Paypal ticareti yapacaksınız diyelim. Buna şüphe ile bakın. Hesabı çalınmış olabilir. Ticaret yapmayın demiyorum. Sektör değiştirmiş olabilir. Fakat ödeme yapacağınız hesap numarasını, isim soyismi araştırın. Varsa arkadaş listesindekilere ya da ticaret yaptıklarına mesaj atıp teyit rica edin.

Birine ödeme yapmadan önce; isim soyismini, telefon numarasını, hesap numarasını, mail adresini isteyin. Bunları hem forumda hem Google'de aratın. Lütfen ödeme yaptıktan sonra değil, ödeme yapmadan önce araştırın. Ödemeyi yaptıktan sonra araştırma yapmanın hiçbir önemi kalmıyor.

Ticareti gerçekleştirmeden önce, sınırlarınızı net olarak belirleyin. Kendinize minik bir sözleşme hazırlayın. "Ne kadara anlaştınız, ne zaman başlayıp ne zaman bitecek, neler yapılacak (Maddeler halinde hazırlayın), iade ve telafi şartları neler" gibi konuları belirleyip, karşı taraftan onaylamasını isteyin.

Ödeme yapacağınız ismin farklı olması, onu *********** yapmaz. Hesaplarında sorun olabilir, yaşı tutmayabilir vs. Fakat böyle durumlarda, yukarıda yazdığım önlemleri mutlaka uygulayın.

Forumda yasaklanan işlemlerle alakalı ticaret yapmayın. Bir iş yapacağınız zaman yasak olup olmadığını bilmiyorsanız, forumda kategori kurallarını inceleyin. O kategoriden sorumlu yöneticilere mesaj atıp sorun. Çünkü yasakladığımız işlemlerin hepsi, sizi mağduriyete götürüyor.

Whatsapp hattınıza mesaj atıp "Ben forumdan Yeniceri, şu konunuzu gördüm" diyerek ticaret yapmak isteyenler olursa itimat etmeyin. Bana (ya da size hangi üye olduğunu söylediyse ona) mesaj atarak, ........ şu numara ile konuşuyorum şu an. Bana siz olduğunu söyledi. Gerçekten konuştuğum siz misiniz? Bu numara sizin mi?" gibi teyit alın. Burada çok dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü bu dolandırıcılar aynı anda iki kişi ile konuşup, sanki birbirleri ile konuşuyor izlenimi yaratıyorlar. Böyle durumlarda iyice sorgulayın.

100 TL altındaki tutarlar için şikayet konusu açılmasının yasak olduğunu unutmayın. Bu gibi ticaretlerde mağdur olursanız, ilgili kişinin ticari konusuna, hakaret etmeden yaşadığınız olumsuz deneyimle ilgili yorum yapabilirsiniz.

Sosyal medya ile alakalı işlemlerinizde, hizmet aldığınız yerin şartlarını iyi okumalısınız. Sosyal medya takipçi konuları, zaten etik bir işlem değildir. Yapay işlemlerle bu tür platformlar kandırılıyor. Dolayısıyla milyarca liralık bu sistemler, sürekli algoritmasını güncelliyorlar. Böyle olduğunda takipçi, beğeni, yorum gibi işlemler gecikebiliyor ya da silinebiliyor. Hemen hemen tüm platformlar kendi sözleşmelerinde bundan bahsediyorlar. Sizler ticaret yaparak, bu şartları kabul etmiş oluyorsunuz. Burada şikayet ettiğinizde, bizim de elimizden herhangi bir şey gelmiyor.

-------------

Biliyorum, bu sözü duymaktan çok sıkıldınız ama yine hatırlatmak istiyorum. Burası mahkeme değil, bizler de hakim ya da savcı değiliz. Yapmaya çalıştığımız dolandırıcıları buradan uzak tutmak, aranızdaki anlaşmazlıklarda orta yolu bulmanızı sağlamaktır. Tüm bunları da gönüllü yaptığımızı lütfen aklınızdan çıkarmayın. Ayrıca her sorun yaşadığınız *********** olmaz. Aksi ispatlanana kadar herkesin masum olabileceğini unutmadan, kimseye *********** demeyin. Çünkü emin olun kınadığımız ne varsa, bir gün başımıza geliyor.

Sormak istediklerinizi, merak ettiklerinizi yorum olarak iletebilirsiniz.

Son güncelleme: 29.06.2023