foo adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
8-15 ay olarak söylemiş olduklarınız sanırım desktop serisi ssd'ler. sunucu taraflı olarak kullanmanız için uygun değiller ki bunun için zaten enterprise serisi ssd'ler kullanılması önerilir.

öncelikle raid konusunda sanırım herkesin dikkat etmesi gereken konu, raid'in asıl amacıdır. raid performans ve/veya stabilize (no downtime) için yapılır. yani raid bir güvenlik konfigurasyonu değildir. array içindeki bir disk bozulduğunda aman canım sistem çalışıyo diye o diski değiştirmezseniz ilerde çok can sıkıcı bişeyle karşılaşırsınız. güvenlik konfigurasyonu için replication, yedek gibi başlıklar daha mantıklı olur.

raid ve ssd konusuna gelirsek, (kesinlikle desktop ssd'ler konu dışıdır) sunucularda önerilenler SLC tipi ssd'lerdir. ülke piyasasında bulmanız çok zor ve fiyat olarak ağzınız açık kalabilir. piyasadakilerin neredeyse tamamı MLC ssd'lerdir. en son baktığımda (1 sene önce) SLC 128 GB ssd 1400$ civarındaydı şu anda fiyatını bilemiyorum. şu anda piyasada kullanılan sunucularda çok büyük bir genelleme ile sas raid controller'lar mevcut. ssd customized bir raid controller kullanmadıktan sonra ssd'lerin gerçek özelliklerini göz ardı edip sadece performanslarını dikkate almak zorundayız ve bu da ne yazık ki raid controller'ın limitleri kadardır.

2 ssd disk ile raid1 yapılır mı? tabi ki yapılır neden yapılmasın. ama tavsiyem 2 disk için software raid'dir. ya da yapmamaktır 2. diski yedek için kullanmak bana her zaman daha makul gelmiştir.

evet enterprise ssd ler gerçekten el yakıyor. Bu nedenle acaba raid yaparak enterprise ın güvenliğini sağlayabilir miyiz sorusu akıllara geliyor.

samsung un 840 pro serisi 5 yıl garantili diye biliyorum ve mlc kullanıyor. yenilerdede 850 pro duyuruldu ve sanırım katmanlı yapısı nedeniyle 10 yıl gibi bir garanti süresi var.

ssd yi serverda kullanmanın riski günden güne düşecek gibi.

256gb lık samsung prolardan 10 adediyle raid 1 0 yapmak acaba ne derece doğru olur. ssd lerin elektrik kesintilerindeki kötü performansları insanı yıldırmıyor da değil.

benim tek sıkıntım normal disklerdeki raid güvenliği ssd ler içinde geçerli mi ? , değil mi?

serverlerdaki en yavaş bileşen diskler olduğuna göre ssd nin sisteme katacağı fayda da yadsınamaz bir taraftan.

Bir şekilde yedek sistemini sağlam kurarak ssd lerden faydalanmak lazım. Sanırım en düğrusu bu. Birazda eskisine göre server ı daha fazla takip etmek gerekiyor.