Arkadaşlar yeni evlenecek birisi olarak Konya da ev fiyatlarından müzdarip olan birisiyim. Bir çoğumuz gibi içimdeki öfke fokur fokur kaynıyor ancak benim memleketimin insanını bir nebze bilgilendirmek isterim :

Suriyeliler güzel ülkemizde mülteci statüsünde oldukları için bazı haklara sahipler ;

1.) Suriyelilere üniversiteye sınavsız girme hakkı + burs ( Kaynak : http://www.sabah.com.tr/Egitim/2013/...iz-girme-hakki )

2.) Başbakanlık AFAD Yönetimi Başkanlığı tarafından 11 il valiliğine30 gönderilen 18 Ocak 2013 tarihli 2013/1 sayılı ve “Suriyeli misafirlerin sağlık hizmetleri” konulu Genelge ile belirtilen illerde kayıtlı Suriyeli mültecilerin tedavi giderleri ile ilaç ve protez giderlerinin “Sağlık Uygulama Tebliği”ne göre kayıtlı olduğu il Valiliğine faturalandırılması ve sevk zincirine göre başka yerlere sevk edilmesi gerektiği bildirilmiştir. 2013 yılının ocak ayından bu yana bi 11 il şuan tüm TÜRKİYE yi kapsamış durumdadır. Bu da şu demektir ki ülkemizde sigortası olmayan bir vatandaşımız ücretsiz sağlık hizmeti alamazken suriye vatandaşları ücretsiz sağlık hizmeti alabilmektedir. ( Kaynak : http://istanbul.mazlumder.org/ )

3.) " Uygulamada, genel olarak, Suriyeli mültecilere ikamet ve diğer hususlarda kolaylık gösterilmekte, belgeleri eksik olsa da, bir zorluk çıkarılmamaktadır. " Bahsettikleri kolaylık kira yardımı adı altında verilen para... ( Kaynak : 2013 suriye raporu afad.gov.tr )

Vaktim olmadığı için kaynak bulamadığım ancak yetkili bir ağızdan duyduğum bilgiler :

* Öncelik hakkına sahipler ( Çocuğunuzu okula kayıt ettireceğinizde son 1 kontejan kaldı diyelim bir suriyeli bu kontejana kayıt yaptırmak isterse mülteci olduğu için siz yaptıramazsınız )
* Herhangi bir kavga durumunda Mülteciler sizlere sığındıkları için bir darp olursa kendi vatandaşımızla aranızda geçen olayda alacağınız cezadan 2 misli daha fazlasını alıyorsunuz.
* Sabit maaş veriliyor
* Aş evlerinden günlük gıda yardımı yapılıyor ( Her gün kendim görüyorum )
* Okumak isteyen mültecilere sınavsız burs sağlanıyor ( Kendi evlatlarımız kredi ile okurken ( parantez içine bir parantez daha açayım ben yol ve yemek masrafımı karşılayamayacağım için üniversite okumaktan vaz geçmiş biriyim. ) )
* Ülkenin ahlakı yozlaşıyor.. 50 yaşında adamlar 3-5bin vererek 20-30 yaşlarında suriyeli kadınları kuma alıyor ( Bu birazda bizim ahlaksızlığımız )
* Fuhuş resmen patlamış durumda

Bizim torunlarımıza Suriyeli birisi Cumhurbaşkanlığı yaparsa şaşırmayın.

Özetle : Suriyeliler mülteci oldukları için yasalar önünde bazı unsurlarda bizden daha iyi şartlara sahipler. Herhangi bir kavga esnasında kesinlikle delici ve kesici alet kullanmayın bu sizi komple haksız duruma düşürüyor. Elbette kimse kimsenin kavga etmesini istemez sizde mülteciler ile kavga etmeyin ama ederseniz de polis eline düşmeyin.