Merhaba arkadaşlar,
Yakın bir arkadaşa hem günlük kişisel kullanım için hemde işlerinde güçlerinde kullanmak için bir araç arıyoruz. Aracı krediyle alacağız. Kredi mümkün olan en yüksek tutarda ve taksitle çekilecek. Malum araç kredilerinde bankalar araç kasko tutarının %70 - %75 civarı kredi veriyor. Mümkün olan fiyat aralığı başlıktada belirttiğim gibi 25 - max. 35 bin arası. Şimdi buraya kadar olan mevzu hakkında 2 sorum var.
1. si kredi mevzusu. Kısaca durumundan bahsedeyim. Arkadaşım esnaf. Bizim bayimiz. Telefon, telekom, fatura, bilet vb. işlemler yapıyor. Vergi kaydı kendi üzerine. Kredi notu 1385. Bankalarla 1 yıl öncesine kadar problemleri vardı fakat geçtiğimiz yazdan bu yana ne kart gecikmesi ne farklı bir aksaklık var. KKB de toplam limitiniz 18 bin küsür gibi birşey yazıyor. Bunun bir kısmı kredili mevduat hesabı. 8 bin civarında bakiyesi var taksitle ödüyor her ay. 8 bin civarında da kredi kartı var. Her ay 5 bin civarı çekim yapar ancak tüm borçlarını öder. Asgarisini de değil tam olarak öder. Benim görebildiğim tek olumsuz yanı vergi ve bağkur prim borçları var. Uzun süredir yatırmadı bu torba yasa mevzusundan ötürü. El hasılı kelam durum bu.
Şimdi şu durumlar altında cepten para çıkmaması için
ihtiyaç kredisi çekmek lazım. Bu tutarlarda ihtiyaç kredisi çıkar mı. Kredi puanı 1780 iken banka kendi aramış 8 bini telde allem kullem edip vermişler. Onun dışında kredi durumu orta seviyelerdeyken 1 kez de kendisi kredi çekmek istedi 5 bin tl ama vermediler.
Bu tutarı benim görüşüm zor verirler. Aracı rehin koyacak olsalar en fazla %75 e kadar verecekler. Bu yolla araç tutarının tamamı kadar kredi çekmek mümkünmüdür.
Veya sınırları zorlamadan
taşıt kredisi mi çekmek mantıklı olur. Çeksek araç rehini ile krediyi verirler mi.
Bunlara ek olarak annesi üzerine bir ev var. Banka dikkate alırsa kefil olur.
Önemli olan mevzu buraya kadardı. Biraz uzun oldu ama işin ehli için durum açık olsun istedim. Bilgisi olanlardan paylaşmasını rica ediyorum
2. si de bu yukarıda ki durumları attık. Krediyi aldık

Ne alabiliriz. Herkes gibi az yakması tercih tabi.
Kendisinin yaklaşık 3-4 senelik şöförlüğü var. Eski çalıştığı yerin aracı fakat araç otomatikti. Düz vites deneyimi yok. 1-2 sefer düz e geçti ben kendimi zor attım araçtan. Her vites geçişinde benim içim dışıma çıktı. Yani 2. tercih otomatik olması. Ama bu şart değil. Öğrenene kadar öğreteceğiz düz olursa. Zevklerimiz aşağı yukarı aynı. İlk olarak Honda City düşündük. Onun dışında aklımızdan geçenler focus, fiesta, polo, corsa..
Temiz olduktan sonra fiyatı uyanların sıfırı da olur 2. elide farketmez.