Bende naçizane yorumumu yapayım. öncelikle windows üzerinde çalışıyorum.
windows işletim sisteminde genelde şu şekilde çalışıyor
çalıştırılan sayfa(Asp sayfası) botlardan gelen yanıtı bekliyorsa ve ona göre bir alt satıra geçiyorsa , botlardan gelen yanıt gecikirse bu süre zarfında işlemci neredeyse tüm sistem kaynaklarını kullanıyor ve bot için timeout değeri düşük bir değer verilmezse asp sayfası uzun süre yanıt beklediği için tüm sistem kaynaklarını kullanıyor ve bir altsatıra inemiyor.
Eğer sorun yoksa zaten işlem hemen gerçekleşiyor kendi bilgisayarım yada uzak bilgisayar taraflı bir bekleme yada yanıt alamama oldumu Ziyaretçi sayısı da fazlaysa sunucu üzerindeki istekler birikiyor ve sunucu belkide cevap veremez hale geliyor. bir nevi saldırı gibi bir durum.
aynı kodu derleyici de derleyip masaustu uygulama da denediğimde botlardan yanıt gelinceye kadar geçen sürede cpu tüm sistem kaynaklarını kullanıyor ve bu arada uygulama "Yanıt Vermiyor" şeklinde bekliyor ne zamanki bot işin tamamlıyor o zaman uygulama yanıt veriyor.
teşhisi doğru yapabilmek için yoğun ziyaretçi olan zamanlarda bot ların olduğu bölümü çalıştırmayıp (yapabiliyorsanız) deneyiniz. eğer sorun olmuyorsa bu bölüme yoğunlaşınız.
Birden fazla sunucu yerine birden fazla php sayfası oluşturarak botları bir şekilde izole ediniz. tabiki sistem ve kod altyapısını bilmeden yapabileceğim yorum bu kadar ve Php kodlamıyorum en azından fikir verir diye yazdım.