Erciyes üniversitesi fakültesinde 2 yıllık bir meslek yüksek okulunda öğretim görüyorum. Bu sene 4. senem fakat sanırım 4. seneyi okuyamayacağım.

Üniversite yönetimi bu sene alınan bir kararla 2011 de yürürlükte olan alttan ders alan ve 3. kez aynı dersi okuyan öğrencilere fahiş fiyatlı harç tarifesini hayata geçirdi. Pilot üniversite olarak kolları sıvayan üniversitemiz öğrencilerinden değnekçilik yaparak deyim yerindeyse har(a)ç topluyor. 385 Tl olan 2. öğretim harç ücretim kaldığım 6 dersten dolayı 1363 TL olmuş durumda. Bir başka arkadaşım sadece 2 dersten kaldı. Birini 4. diğerini 3. kez alacak ve ödeyeceği ücreti 838 TL. Bunlar meslek yüksek okulları fiyatları. 4 yıllık fakültelerde okuyan arkadaşların ödeyecekleri ücreti 5-6 bini bulabiliyor. O kadar parayı vereceksem gider özel üniversitede okurum. Devlet okulu olduğunu ne mantığı kaldı ki?

Eğitim ve öğretimde fırsat eşitliği olması gerekirken, harç miktarlarının düşürülmesi gerekirken bu kadar fahiş fiyatlar talep etmek gerçekten VİCDANSIZLIK.

Üniversite yönetimi 4 senede fiyatları aşağı yukarı sabit tuttu. Hatta 2. seneden sonra 40 tl kadarda indirim yaptı. Belki yönetimin de maddiyat sıkıntısı vardır anlarım ama zam dediğin 3 lira 5 lira olur. 10 katını talep etmek zam değil kazıklamaktır.

Belki bir çoğunuz diyecek ki "Ne yapalım sende azami sürede bitirseydin.", "Askerlikten kaçmaya bahane arıyorsunuz.", "Dersine çalışaydın da geçeydin." vs vs vs. Fakat işin aslı öyle değil.

Okuduğum bölümde bir çok arkadaş halen 4-5 senedir okula devam ediyor ve çoğu 1-2 dersten kalmış. Bazı hocalar bazı öğrencilere bir takım nedenlerden dolayı kin besliyor ve onu geçirmemeyi kafasına koyuyor. Efendi efendi okuluna gelip çalışan, hoca ile her türlü kontağı sağlayan, kendini derse veren adam bile bırakılabiliyor. Okulumuza 2. dönemden 2 dersi kaldığı için gelen arkadaşlar var ve onlarda 2 dönem harç ödüyor. Şimdi almadıkları dersin harcını ödeyecek arkadaşlar da mevcut.

Bende isterim ki bir an önce bu okul bitsin, hayata atılayım kendime bir iş kurayım, askerliğe gideyim. Ama her seferinde okul önümüzde bir engel. Okulu yarım bırakıp askere giden bir çok arkadaş kaydını sildirdi. Aynı şekilde 3 sene kahrını çektiğim okulu bitirmeye 1 sene kalmışken bırakmak bana mantıklı gelmiyor.

Başbakanın geçen sene yaptığı konuşma da okulu keyfi uzatma devri bitiyor. 4 senelik okulu 7-8 senede bitirmek yok artık dediğini unutmadık. Demek ki bu sözden kasıt bundan sonra dönemi uzatanlar ya daha fazla versin yada okumasın. Madem öyle yasa çıkart de ki şu okul şu kadar sürede bitirilir. Uzatan mezun olamaz.

Bunun üzerine söyleyecek laf bulamıyorum. Sizden ricam lütfen sessiz kalmayın bu soygunculuğa. Aksi halde bu gün bize dayatılan bu haraç yarın sizinde okuduğunuz üniversitelerden toplanacak.

Facebook sayfasında ki paylaşımlar aşağıdadır. Olayı daha net anlayabilirsiniz.

https://www.facebook.com/hashtag/erüdesoygunvar