Merhabalar;
Yaklaşık 4 senedir bende olan sadecesahibinden.com adlı domainimi 1,5 senedir site üzerinden satışa çıkartmıştım. Telefon ve mail adresimi de yazmıştım, bugün beni biri aradı kendisini sahibinden.com tarafından yatkilendirilmiş avukat olduğunu ve domaini ticari amaçlı mı yoksa satma amaçlımı kullanıp kullanmadığımı öğrenmek istediğini buna göre yasal süreç işleteceğini belirtti bende şaşaırdım nasıl yani dedim benim olan domainime hakkımda dava mı açacaksınız dedim evet dedi bende bunun üzerine domainim satıştadır dedim peki hakkınızda yasal sürece başvurulacaktır dedi kapattı telefonu..
Şimdi bilgisi olanlar bu konuya açıklık getirirlerse sevinirim. Ne yapmalıyım ne gibi durumlar karşı karşıya kalabilirim ?
Sahibinden***com bu konularda domain'lerin takipçisi oluyor. 4 sene geçmesinden ziyade adamların sizi yeni keşfetmesi sebebi ile şimdi böyle bir olayın olması söz konusu olabilir.
Öncelikle şu konuda bilgilendirmek isterim; Sahibinden***com belli bir marka olmuştur ve günlük, aylık ve yıllık olarak yüksek ziyaretçi potansiyeline erişmiştir. Bu sebeple içeriğinde "sahibinden" kelimesi geçen domain'leri hukuki yollarla alma gayreti içerisinde. WIPO davaları ortalama 4-5 bin $ civarına patlıyor. Ayrıca tuttuğu hukuk firmasına ödediği paralarda cabası. Normal şartlarda, parayı düşünen bir kurum olsaydı size 1000-2000 TL parayı verir domain'i rahatlıkla alırdı, böylece daha da ucuza mal etmiş olurdu. Ama hukuki yollar üzerinden gittiğinde hem kendi markasını hukuki alanda koruyan bir şirket izlenimi doğurmuş oluyor ve bu konuda esnek olmadığını vurguluyor. Hem de bu şekilde domain avcılığı yapan ve şirketin rant'ının peşine düşme düşüncesinde olan kişilere gözdağı vermiş oluyor.
Sahibinden Tekne domain'inini alamamış olabilir ama eksik bilgi sahibi değilsem sizin domain'e benzer bir çok domain'i aldı diye biliyorum.
Sizi arayan avukata ticari kullanacağım deseniz de, domain'i satmak için aldım deseniz de her halükarda sizi hukuk alanına davet edecekti. Satma amacı ile aldım demeniz bence daha doğru olmuş. Ticari amaçla aldım deseydiniz elleri daha da kuvvetlenebilirdi. Ayrıca size bu yönde mail aracılığı ile falan yazılı bir şey gelirse ve benzeri sorular sorarlarsa cevap vermeyin. Çünkü telefon konuşmaları ve yapılan telefon konuşmalarından alınan kayıtların hukuki geçerliliği yok diye biliyorum. Eğer siz bunu yazılı olarak ifade ederseniz, ellerine en güçlü kozu vermiş olursunuz.
Eğer WIPO 'ya başvuracak olurlarsa size bu konuda bilgi mutlaka gelecektir. Sizden konuya istinaden savunma isteyeceklerdir. Savunmanızı işi bilen bir avukat eşliğinde güçlü bir şekilde kurmaya çalışabilirsiniz ya da çok önemli değil deyip, umursamazsınız ve domain'in devrine karar verirler. Size maddi bir zararı olur mu? Hayır. Sadece açılan dava da ücreti davayı açan ödüyor diye biliyorum, dolayısı ile o yönden de size bir sıkıntı çıkmaz diye düşünüyorum.
Zaten sahibinden tekne davasında da juri heyeti "sahibinden" kelimesinin Türkiye'de yaygın olarak kullanılmasından dolayı "sahibinden" kelimesinin sadece ilgili firmaya ait olamayacağı kararında mutabık kalarak davayı geri çevirmişlerdir. Siz de bu minvelde savunmanızı geliştirebilirsiniz.
Ama bence; sizin domain biraz falsolu. "Neden?" derseniz; Sahibinden Tekne olsa burada sadece bir şeyi vurguluyorsunuz. Ama Sadece Sahibinden olunca ben de oluşturduğu intiba hani otobüs firmaları olur ya Çankırı Seyahat, Öz Çankırı Seyahat, Hakiki Çankırı Seyahat tarzında. Sizin domain'de bu minvalde algısı yarattı bende. Çünkü bu tarz yaklaşımlar ve isimler rakiplerinizin müşterisini kendinize çekmek istediğiniz için yapılan vurgulardır. Bu açıdan değerlendirdiğimizde elinizden alma ihtimalleri yüksek diye düşünüyorum. Tabi bunlar benim düşüncelerim.
Bence o kadar umursanacak bir domain değil olayın akışına göre feragat edilebilir. Siz de böyle bir tecrübeyi kazanarak, kazançlı olabilirsiniz

Ama mahkeme masraflarına dair daha nitelikli ve kesin bilgi edinip o şekilde yola çıkmanızı öneririm.