Bilgi olarak ben paylaşayım. Türkçe'nin zor olduğunu söyleyenler Rusça öğrenmeye kalkmamış
Rusça öğrenmeyi denedim.
İlk kuru aldım.
İngilizce den daha zor bir dil.
İstisnası fazla daha çok ezbere dayanıyor.
Alfabesinin farklı olması ilk kurda çok zorluyor.
Sıfatlar da çekime giriyor giriyor.
İŞİN ZORLUĞU EZBERLEMESİ
MESELA HER İSİM İÇİN AKLINIZDA 4-5 ŞEY TUTMANIZ GEREKİYOR.
1) kelimenin kiril alfabesinde yazılışı
2) kelimenin rusça okunuşu (her zaman yazıldığı gibi okunmuyor)
3) kelimenin anlamı
4) kelimenin cinsiyeti
5) Çoğul ya da diğer durum çekim halleri ve istisnaları
Kelimelerin eril, dişil, nötr ve çoğul halleri farklı.
Çekimler Türk kafası ile yetişmiş birisini zorlayabiliyor.
Ama 1 ay sonunda basit cümleler kuracak, ve basit cümleleri anlayacak kadar öğrendim. Adres sormak fiyat sormak hal hatır sormak kendimi tanıtmak dinlediğim şarkıların %20-30 unu yardımsız anlayacak kadar öğrendim.
Rusçanın inanılmaz zor olduğunu düşünenler Allah aşkına bir Rusa Türkçe öğretmeye kalksın. 1 sene sonunda Rusça öğrenen türk ile Türkçe öğrenen rusun gelebileceği düzey hemen hemen aynıdır. 2 senedir günde 2-3 saat Türkçe çalışan ve sürekli Türklerle konuşarak pratik yapan bir Ukraynalı arkadaşım var. Kız gerçekten akşamları disiplinli şekilde Türkçe çalışıyor. Bu forumdaki bir çok adam kadar çok kelime biliyor. Ama 10 cümlesinden 5 tanesi anlatım bozukluğu. Ve hala bir Türk romanını yardımsız okuyamıyor.
20 senedir Türkçe konuşup Türkçe çok kolay diyenler, sonrada Türkçe öğrenip yabancı olduğu anlaşılmayacak kadar Türkçe konuşan kaç yabancı gördünüz hayatınızda? Ama Rusçayı sonradan öğrenen ve çok iyi konuşan bir sürü Türk var.
Bir de Ruslar ile bizim aramızda keskin bir fark var. Onlar dillerindeki hataları hoş görmüyorlar. Bir hatayı her yaptığımda hatamı düzeltiyorlar, bu adam sonradan öğrenmiş, ne dediğini de anlıyorum nasılsa demiyorlar. Biz dilimize o kadar hassas değiliz. Ne söylenildiğini anladığımız sürece karşımızdakini düzeltmiyoruz.