Flash ın geleceği konusunda bir şeyler yazmak istedim arkadaşlar. Oyun sitelerindeki hit düşüşü ve eskisi kadar yeni flash oyun yapılmamasının ardındaki neden, sponsor ve reklam firmalarının flash oyun içinden ziyaretçi -> hit ve para geri dönüşü olmaması oldu.

Peki buna ne sebep oldu. Bundan 1-2 yıl önce, adobenin embed koduna dışarıya link (external link) izin verip vermemesi seçeneğini eklemesiyle, oyun sitesi sahipleri oyun içindeki reklamların ve linklerin kilitlendiğini ve dışarı ziyaretçi kaçmadığını gördü. Bu embed kodu kullanıldıkça flash ziyaretçisi azaldı. çünkü sponsorlar reklam alamaz oldu. oyun yapımcıları oyun içindeki site linklerinden (more games) ziyaretçi alamaz oldular ve yeni oyun yapmama kararı aldılar.

Sponsor reklam firmalarından mochimedia nın 2014 te kapanmasının ana nedeni bu embed kodu olmuştur.
allowScriptAccess="never" allowNetworking="internal"><param name="allowNetworking" value="internal"
Koskoca mochimediayı batıran küçücük bir kod ile, bakalım kendi ipini çeken Adobenin, javascript oyunlar, html5 oyunlar, canvas ve cocos2d gibi rakipleri karşısında kaybolup gidişi ne kadar sürecek.

Benim kendi görüşüm Adobenin daha interaktif ve yılların birikimi bir teknolojiyi bitirmemesi yönünde.

Öte yandan google adobe air'i de bitirip tamamen açık kaynak kodlara yeni yazım mobil bir internete geçmek istiyor gibi..

Benim tavsiyem şu an için flash oyun sitelerine yatırım yaparken dikkatli olmak ve daha çok html5 oyunlar ile ilgili websitesi çalışmaları ve yatırımı yapmak gerektiğidir. Çünkü html5 oyunlar için herhangi bir plug in , player indirmek gerekmiyor. Browserların çoğu html5 uyumlu ve önü açık...