ismailbal adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
İlan sitelerinde (GG, SP, Sahibinden) komisyonculuk işi söz konusudur. Siz alıcı ve satıcıyı buluşturur arada komisyon alırsınız. Sizin kestiğiniz faturada aradaki komisyona olur. Siz hiç komisyon almadan iş yapacağınızı söylüyorsunuz ancak ödeme kanallarında mutlaka kredi kartı koyacaksınız ve bunun komisyonu olacak. Siz hiç komisyon almaz iseniz bu aradaki rakamı cebinizden ödersiniz. Bir insan para kazanmayacağı işi neden yapmak istesin ki hatta kaybedeceği?

Sizin sorunuza gelecek olursak komisyon alıp almamak tamamen sizin elinizde. Maliyenin buna direkt olarak karışacağını sanmıyorum. Sadece çok uzun tutarsanız sizin kendinizinde bu site üzerinden satış yaptığınızı düşünebilirler. Bu sebeple inceleme geçirirsiniz ancak bir sonuca ulaşamazlar diye düşünüyorum. Yinede sağlam bir Mali Müşavir ile görüşmekte fayda var.

Teşvik amacıyla komisyonu almayayım veya çok düşük oranda tutayım diyorum hocam, mesela beta süresince ilk 3 ay işlemlerden komisyon almamak; buradan kazanacağım parayı reklama harcamak gibi olacağı kanaatindeyim.

Sanal pos için görüştüğüm bankalarda hepsinde değil tabi, bazılarında ertesi gün ödemeyi almak istediğimde %1,2 komisyon kesecek o ödemeden. Ama 30 gün bekleyip çekmem halinde komisyon almayacaklarını söylediler.

Ayrıca siteden alınıp satılacak ürünlerin fiyat aralığı 0-20 TL aralığında olacak, bu da 30 gün bekleyerek işlem yapmamı epey kolaylaştıracak diye düşünüyorum. Söylemek istediğinizi anladım hocam, bu sürenin ne kadar olması gerektiğini bir mali müşavir ile görüşeyim en iyisi. Çok teşekkür ederim.

AqHuaN adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
2. elde neden maliye vergilendirme yapar anlamam. zaten ürün alınırken eşşek yüküyle vergisi veriliyor. 2. kez vergi verilmesi mantıklı gelmiyor bana. ancak şu şekilde oluyordur, örn. 10 liraya sattınız 1 lirasını site kendisine ayırdı ancak o 1 lira üzerine vergilendirme olacağı düşüncesindeyim.
Benim için öyle hocam alacağım komisyon üzerinden %15-18 vergi vereceğim. Ama ikinci el ürün satan üyeler için sürekli yapmaları halinde sorun oluşuyormuş. Bunu da üyelere sözleşme imzalatarak sorumluluktan kurtuluyormuşuz. Bu işi ticarete dökmedikçe şahıslar için problem yok.

Hasidluu adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Düzenli ticari kazanç sağlanan her şeyin vergisi ödenir. 2. el veya sıfır olması birşey değiştirmez.
Ha evinde işine yaramayan 2-3 alet vardır. Satarsın kimse sana gelip sormaz neden sattın diye. Fakat bu işi meslek haline getirmişsen yani spotculuk yapıyorsan vergini ödemek zorundasın.

-----------------
Sitede satılan ürünlerin vergilendirmesinden satış yapan bireyler sorumludur. Site sorumlu değildir. Satış yapan kişiler eğer bu işi meslek haline getirmiş ve düzenli gelir elde ediyorlar ise fatura kesmek zorundalar. Bunun sizinle bir alakası yok.

Sizin sorumlu olduğunuz alan ise havuz güvencesi hizmeti ile komisyon kestiğiniz tutar için fatura kesersiniz. Sitede biri bu hizmetten yararlanarak 100 liralık ürün satar. Siz %5 komisyon keserek 5 lirayı kesip adama 95 lira gönderirsiniz. 95 liranın vergisi sizi ilgilendirmez. Satışı yapan kişi 100 lira üzerinden satış yaptığı için satış yaptığı tutar olan 100 liradan fatura keser.
Size bıraktığı 5 lira için sizden fatura isteyip ilerde vergiden düşebilir.

Siz 5 lira için devlete gelir vergisi osu busu saymazsak sadece bu iş için %18 vergi ödersiniz. Yani kazandığınız 5 lira aslında (5*18)/100=90 kuruş yani kazancınız 4.10tl olur. Bunun yanında yıllık gelir vergisi vs de çıkar yani net 4.10 tl kazanmazsınız.

Satış yapanlar için vergiden muaf durumlar vardır. Örnek vermek gerekirse kadınların evde el işi yapıp satması vergiden muaf tutulmuştur. Özel olarak muafiyet belirtilmiştir kanunda.
Sitenin sorumluluk almaması için satış yapmadan sözleşme yapmak gerekiyor sanırım. Sözleşme yapmamıza gerek var mı? Bu sözleşmeye örnek veya bununla ilgili herhangi bir bilgi var mı elinizde?

Vergi ile ilgili bir mali müşavirle yakın zamanda görüşeceğim. Ama size de sorayım. Mesela site için özel yazılım hazırlatıyorum. Bu yazılımın masrafını şirket gideri olarak gösterebilir miyim? Gösterebilirsem oranlar ne seviyede olur? Avantajı dezavantajı nedir? Bir de 29 yaş altındaki girişimciler için vergi muafiyeti varmış. Bununla ilgili bir bilginiz var mı acaba? Çok teşekkür ederim zaman ayırıp cevap verdiğiniz için.