Network Solutions hakkında herkes bir şeyler söylüyor. Bu firmayla hiç çalışmamış insanlar bile, firmayı direk kötüleyebiliyor. Yaklaşık 1,5 yıllık deneyimim sonucunda, sizlere soru cevap ile firma hakkında bilgi vermek istedim.

Umarım faydalı olur. Sabitlenirse iyi olur diye düşünüyorum.

Konuyu soru-cevap şeklinde yaptım. Aklıma gelen her şeyi yazdım. Bunların dışında merak ettiğiniz bir şeyler varsa, cevaplayabilirim.

Buyurun...

Soru: Network Solutions kimdir? Güvenebilir miyim?
Cevap: Network Solutions ilk registrar firmalarındandır. Facebook.com domaini bile ilk olarak bu firmadan reglenmiştir. Hepinizin tanıdığı domain simsarı Kıvılcım İstanbulluoğlu da, 1998 yılında ilk domainlerini bu firma üzerinden reglemiştir. Gayet güvenilir, köklü ve büyük bir firmadır.

Soru: Domainimi kaydettim ama panelimde yok?
Cevap: Kayıt işleminden sonra hesabınızdan çıkış yapın. 1-2 dakika sonra tekrar giriş yapın. Domaininizi panelinizde görebilirsiniz.

Soru: Domaini kayıt ettim. Dediğiniz işlemleri de yaptım ama domainim hala panelimde yok.
Cevap: Nadiren de olsa (sebebini bilmediğim bir şekilde) yeni kayıtlarda gecikmeler olabiliyor. Eğer kayıt ve ödeme işlemini sorunsuz bir şekilde hallettiyseniz, endişelenmeden bekleyin. 2 saat sonra da olsa, domain panelinize düşecektir.

Soru: Evet kayıt ettim, panelimde de görünmüyor. Whois çekiyorum, ben kaydettiğimde boştu ve hala boş görünüyor. (Yada bir başkası almış görünüyor.)
Cevap: Endişeye gerek yok. Eğer siz kaydettiğiniz anda boş ise, sonrasında başkasında bile görünmüşse, emin olun domain eninde sonunda hesabınıza düşecektir. Gece kaydettiğim bir domain sabaha kadar bir başkasında göründü ama sabah benim panelime düştü. Sanırım kayıt önceliğine göre icann ile bir prosedür gereği, bir başkası tarafından reglense bile, domain size geri iade ediliyor.

Soru: Domaini firma içinde nasıl başka bir hesaba aktarırım?
Cevap: NS de işler biraz ters yürüyor. Alışık olduğumuz "başka bir hesaba gönderme" yöntemi burada yok. Tam tersine transfer etmek istediğiniz hesap, domain transfer linkine tıklayıp, domain için transfer talebinde bulunmalı.

Soru: Diğer hesap Transfer talebinde bulundu ama panelimde herhangi bir istek göremiyorum.
Cevap: Panelinize transfer isteği gelmez. Transfer isteğinin ardından 2 saat sonra (nadiren 3-4 saat olduğunu gördüm) sizin mailine transfer isteği gelir. Mailde bulunan linke tıkladığınızda "ACCEPT" ve "REJECT" olarak iki seçenek gelir. "ACCEPT" zaten seçilir, alttaki kutucuğa da tik koyduktan sonra onayladığınızda, artık domain diğer hesaba aktarılmış olur.

Soru: Domainimin NS ayarlarını yaptım. Ne zaman güncellenir?
Cevap: NS ayarları yaptıktan sonra, her ne kadar altında 24-36 saat sürebilir yazsa da, güncelleme hemen olur. Buna rağmen siteye giremiyor yada görüntüleyemiyorsanız, bu sorun cihazınızın cashinden yada dns serverinizden meydana gelir.

Soru: Domainim kayıttan sonra silinir mi?
Cevap: Kime kaydettirdiğinize ve nasıl kaydedildiğine bağlıdır. Çalıntı kartla kaydedilmişse bile bugüne kadar silinen bir domaine rastlamadım. Tespiti halinde, firma tarafından çalıntı karttan çekilen tutar kart sahibine iade edildiğinden, tarafınıza mail ile bilgilendirme yapılır. Domain ücretini tekrar ödemeniz istenir.

Soru: Domainin yenilemesi geldiğinde, kartımdan haberim olmadan 35 dolar gibi yüksek rakamlar çekildiği doğru mu?
Cevap: Bu tamamen şehir efsanesidir. Bugüne kadar benim kartımdan bilgim dışında kuruş çekilmemiştir. Böyle bir durumla karşılaşmak istemiyorsanız, domainlerinizin renew statusunun "off" konumda olduğundan emin olun. Hala güvenemiyorsanız, daha da sağlama almak için, sanal kart kullanın ve sanal kartınızda limit tutmayın.

Soru: Domainimin yenilemesi geldiğinde, kaç para ödemem gerekiyor?
Cevap: Sadece 10 USD. Bunun için domainin üzerine tıklayın. Açılan ekranda sağ en altta bulunan "Turn Off or Request Authorization Code" yazısının üzerine tıklayın. Sonraki ekranda "Your Special Renewal Rate: Renew your Domain Name for $10.00*" yazısını göreceksiniz. "Renew Now" yazısına tıkladıktan sonra, domaininizi 10 USD ye yenileyebilirsiniz.

Soru: Domainimi Expire Date tarihinden sonra 10 USD ye yenileyebilir miyim?
Cevap: Hayır. Eğer Expire Date üzerinden 1 gün bile geçmişse, artık domaininizi 10 USD + 25 USD yani 35 USD ye yenileyebilirsiniz.

Soru: Domainimi ne zaman başka bir firmaya transfer edebilirim?
Cevap: Domaininizi kayıt tarihinden 60 gün sonra istedğiniz firmaya taşıyabilirsiniz.

Soru: Domainimi en son ne zaman taşıyabilirim?
Cevap: Domaininizi Expire Date'e 15 gün kala transfer etmenizi öneririm.

Soru: Domainimi başka bir firmaya nasıl transfer ederim? Transfer kodum nerede?
Cevap: Domaininizin üstüne tıklayın. Açılan sayfanın sağ en altında "Turn Off or Request Authorization Code" yazısına tıklayın. Açılan ekranın yine sağ altında bulunan "Continue Transfer" yazısına tıklayın. Sonraki adımda ise Onay kutusuna tik koyun ve yine "Continue Transfer" yazısına tıklayın. Sonraki sayfada hiç bir şey işaretlemeden ve hiç bir şey soruya cevap vermeden "Request Authhorization Code" yazısına tıklayın. Son sayfada "Leave Domain Transfer Lock off" seçin, "Request Authorization Code" yanındaki kutuya da tik koyun. "Save" yazısına tıklayın. İşlem tamam. 3 gün sonra mail kutunuza Transfer kodunuz gelecektir.