Merhabalar R10 kullanıcıları,
Backlink kullanım tavsiyeleri adlı yeni konum ile tekrardan paylaşıma devam ediyorum. Bu konumuzun amacı doğru backlink kullanımı ve ne tür backlink alırsanız size yarar sağlar hakkında yorumlamalar yaparak nasıl backlinkler sitenize zarar verir bunuları öncelikle teker teker açıklayıp doğru backlink hakkında sizleri yönlendirecek bilgiler sunacağım.
Öncelikle bir çoğunuzun yaptığı yanlışlardan bahsedeyim bunları sıralıyayım daha sonra neden ve nerde yanlış yapıldığını beliteyim.
1. Yabancı sitelerden backlink alımı
2. Profil backlink
3. Ziyaretçi defteri backlink
4. Alan dışı backlink alımı
5. Gereğinden fazla backlink alımı
6. Backlink çeşitliliği kullanmama
7. Footer'da dofollow backlink alımı
8. Aynı içeriği spam olarak kullanılarak alınan backlink
9. Url belirterek imleme yapma
10. H..klink kullanımı
11. Aşırı backlink paketleri
12. Gidişatı görmeden backlink artışı
Yukarda belirttiğim 12 hatayı yapıp sorun yaşayan bir çok kullancı muhakkak vardır. Genelde karşılaştığım sorunları sıraladım tabili bu hatalar aklıma geldikçe arttırılacak ve yükselecektir. Ama genel olarak 12 başlık altında sıraladığım hatalardan dolayı doğal olmayan bağlantı cezaları ve kelime bazlı gerileme gibi sorunlarla genelde karşılaşılmaktadır. Yukarda belirttiğimiz hataları sebepleri ile açıklayalım.
1.Yabancı backlink alımı genelde istemsiz olabiliyor veya bilerek veya isteyerek anahtar kelimede yükselmek için alınmaktadır. Fakat yabancı backlinkler gerek dil gerekse lokasyon itibariyle siteniz ile uyumsuzdur birde sayı arttıkça zararıda fazlalaşmaktadır.
2.Profil backlink çoğumuzun bildiği ve genelde program ile yapılan profil backlink çalışmaları genelde sadece url olarak yapılmaktadır ve site için yararından çok zararı olduğu bir çalışmadır genelde yabancı web 2.0 sitelerden yada kullanıcı kaydı yapıldıktan sonra profil kısımından alınan backlinklerdir aşırı ve fazla sayıda program aracılığı ile eklendiğinden çok zararlı bir çalışmadır.
3.Ziyaretçi defteri backlink gelişen arama motoru algoritmaları ile spam olarak algılanma olasılığı oldukça fazla olan çalışmalar arasında gelmektedir. Kelime bazlı hiç bir etkisi olmayıp sadece sitenin url si ile alınan backlinkler olduğu için genelde sorun yaratır.
4.Alan dışı backlink örneğin dizi veya film alanında çalışan bir siteyi ele alırsak artık kendi alanında dizi veya film içerikli sitelerden link alması diğer alacağı sitelerden daha faydalı oluduğu gözlenmiştir. Örneğin alanınızdan alacağınız 10 siteden backlink alandışı alacağınız 30 siteden backlinkten daha değerlidir.
5.Gereğinden fazla alınan backlink bir web sitesinde belirli bir anahtar kelimde misalen 10 siteden backlink yeterli iken tutup buna aşırı link verirsek yarardan çok zarar görmüş oluruz. Gereğinden fazla backlink eklemeden zamana yayarak uygun sayıda backlink sağlanması yararınızadır.
6.Backlink çeşitliliği kullanmama bu sorun genelde oluyor. Sadece tanıtım yazısı veya sadece footer backlink alınarak yapılan çalışmalarda bir süre sonra çeşitli filtelemeler ve manuel spamlar gerçekleşmektedir. Bu yüzden backlink çeşitliliğine hassasiyet göstermek lazım. Backlink çeşitliliği ve hangi backlinkler ne şekilde yarar sağlar bunları konunun alt kısmında tekrardan belirteceğim.
7.Footer backlink alırken özellikle alan dışı sitelerde dofollow yerine nofollow kullanmanız daha az sorun yaşamanızı sağlamaktadır. Dofollow backlink doğru sağlanmadığı zamanlarda pagerank yükseltme veya ücretli backlink algısı yaratacağından özellikle tavsiye edilmez. Sıralamda dofollow ile nofollow etkisi aynıdır sadece dofollow link pagerank geçirir ve pagerank geçirdiği için ücretli olarak algılanılan linklerdir. Bu çalışmada en hassas olmanız gereken bir çalışmadır.
8.Tanıtım yazısı veya forum tanıtım gibi çalışmalarda bir makaleyi onlarca siteyer birden girip yapılan çalışmalar hem spam olarak algılanmaktadır hemde özgün olmayan bir çalışma yapıldığından bir süre sonra zarar görmenize etkendir.
9.Url belirtelerek imleme genelde konu urlsi ile yapılan imleme çalışmaları yerine konu title kullanılarak arka planda URL'ye giden linklerden sağlanan backlinkler site içi içerikte daha iyi sıralama kazanmanıza yardımcı olmaktadır. Bu yüzden imleme yaparken url kulanılması tavsiye edilmez.
10. H..link kulanımı genelde hızlı yükselip hedeflenen başarıya en hızlı ulaşmak için izlenen en yanlış backlink yöntemidir. H..link kullanımı sitenizde belli bir süre sonra gösterimden kalkma,banlanma, anahtar kelimede gerileme ve bir çok sorunlar teşkil etmektedir. Rakiplerinizin uyguladığı hacklink çalışmaları yani anti seo uygulamalarını dikkatle takip etmenizde gerekmektedir.
11. Aşırı backlink paketleri genelde sonuç olarak spam olarak arama motorları tarafından algılanıp cezai işlem uygulanan çok fazla rastlanan backlink çalışmaları arasındadır. Amaç itibari ile backlink çeşitliliği düşüncesinde olup paketlerdeki linklerin aşırı benzer ve birden hızlı bir şekilde yapıldığından spam algılama oranı oldukça yüksektir.
12. Gidişatı görmeden verilen backlinkler bir backlink çalışmasına başlanıyor. Fakat yapılan backlink anahtar kelimenin ihtiyacından fazla verildiği zaman yarardan çok zarara sebebiyet veriyor. Çalışmalarımızı belli zaman aralıklarına bölerek özgün içeriklerle yapmanız lazım. Gidişatı nasıl görebilirsiniz. Örneğin aylık 10 tane tanıtım yazısı aldığınızı farzedelim 1. ay çalışmanızda sıralamada olmayan siteniz 10 tane tanıtım yazısı ile 10. sayfaya geldiğini farzedelim. 2 ay 10 tane daha tanıtım yazısı ile 5. sayfaya 3. ay ön sıralarda daha zorlu olduğu için daha gerilerde olur 10 tane daha tanıtım yazısı ile 2. sayfaya gelinildi bundan sonra bir çalışma yapmadan bir süre bekleyip gidişatı görmek buna göre backlink artışı sağlamak gerekir diyerek en çok görülen hataları sizlere bildirmiş ve kullanım tavsiyelerimi yapmış bulunmaktayım.
Backlink çeşitliliği
Backlink alırken en fazla dikkat edilmesi gereken çeşitli backlink yöntemlerini kullanmaktır. En çok kulanılan backlink çeşitlerini sıralayacak olursak bunları genel aşağıdaki şekilde sıralıyabiliriz.
1. Tanıtım yazısı
2. Forum tanıtım
3. Paravan blog
4. Dizin ekleme
5. Sosyal medya imlemesi
6. Sosyal video paylaşımı
7. İmleme
8. Az miktarda alanında footer backlink
Belirtilen çalışmalar site dışı seo genel çalışmalarıdır. Fakat çoğu site sahibi sadece konularının ön planda olması için hangi çalışmaları yaparsam başarılı olurum gibi düşüncelere kapılır bu dür içeriksel çalışmalar için önerim 5, 6 ve 7 numaralı çalışmalardır.
Arkadaşlar yorum ve düşüncelerinizi beklemekteyim. Konumu beğenenler yorumlayan ve R10+ puan verenlere şimdiden teşekkürler. Doğru backlink çalışmaları ile başarılar diliyorum...
Not: Detaylı Backlink analiz ve reddetme hizmeti konumdan alabilirsiniz.