Hocam anlatırken ben yanlış anlattım galiba kusura bakmayın şöyle düzeltme yapayım.
Şuan bu satacağımız evin kredisi var bankada devam eden bizim üstümüzde.
640 TL taksitler devam ediyor 99 ay kaldı. Biz krediyi çekerken çok uygun çekmiştik. O yüzden adam yeni kredi çekmek istemiyor kapatmak için bizim üstümüzdeki borç ile devam etmek istiyor.
Bizim şu ana kadar ödediğimiz 40 bin tl var bir de bankaya kalan faizsiz 46 bin faizli 63 bin borç var.
Bu kredi üzerinden devam edeyim istiyor adam. Evin tapusunda banka ipoteği var zaten kredi yüzünden ipotekli devri olucak. Bir de biz ipotek koyacağız. Ama eğer adam ödemezse maaştan mı keserler yoksa ipoteğe gidebilir miyiz onu merak ediyorum.
2. dereceden ipotek koyacağımız için biz icra gönderebilir miyiz adam ödemezse ? Ya da önereceğiniz başka bir yöntem var mıdır ?
Şimdi zaten kredisi bitmemiş ipotekli eve adam hangi mantıkla yeni kredi çeksin? Evin borcu devam ediyor yani ipotek kaldırılmamış. Zaten mevcut durumda evi bir banka ipotek etmiş durumda. Senin borcun bitene kadar o ipotek kalkmaz. Siz 40 bin kısmını ödemişsiniz bankaya o zaman evi 60 70 bine falan artık neyse değeri satılığa çıkarırsınız. Alan kişi krediyi de devralır. Böylece siz banka borcunuzdan kurtulursunuz ödediğiniz kısmın değerini de almış olursunuz. Böyle yapılıyor bu iş bildiğim kadarıyla. Emlakçılar daha iyi bilir bu mevzuyu.