Gideceğin ülkeye göre değişmekle birlikte stressiz ve kolay bir yaşam olmayacak. Dilini, adetlerini, kurallarını değiştireceksin. Arkadaşlarını değiştireceksin, bir derdin olduğunda yalnız kalacaksın. Çoğu ülkede aşağılamalara maruz kalacaksın. Alışkanlıkların kesin değişecek. İş konusu şansına kalmış bir şey fakat her türlü işi yapmaya hazırlıklı olman lazım. Uzman olduğun bir meslekte iş bulabilmek çoğu ülkede o kadar kolay değil. Sonuçta bir gün pasaportunu alıp çekip gidersen arkanda fazla iz kalmayacak ve bu fikri pek sevmiyorlar. Mümkün olduğunca kendini geliştirmen önemli. En azından o ülkedeki insan profilini benimsemen gerekiyor. Sosyal çevre avrupa ülkelerinde önemli. Teknik yeterlilikte önemli.

Bir süre sonra alışıyorsun yurtdışında yaşamaya. Özellikle yaşadığın kültüre yakın bir kültürleri varsa. Mesela ben ortadoğuda pek zorlanmamıştım, zaten alışkındım. O ülkede dil öğrenmeni tavsiye ederim. Çünkü dil sadece okuyarak öğrenilmez, kültürle, tarihle öğrenilir. Yerel halka alışırsan onlara adapte olman zor olmayacaktır.

Yurtdışında yaşamak zor yada kolay diyemem. Bu sana kalmış bir şey. Git ve o ülkeye alıcı gözüyle bak, tarihi yerleri dolaşıp gelme. Ara sokaklara gir, hostellerde kal, ucuz otellerde kal, partilere katıl, sosyal ortamlarında bulun. Yani hem pisliğini gör, hem temiz yüzünü. Sonra otur karar ver.

Ülke konusunda eminsen work and travel yapmanı öneririm. Gerçi emin değilsende yap. Karar vermende oldukça etkili olacaktır. Fakat rüyalar ülkesi denilen yerler sadece rüyalarda var, karar verirken iyi düşün.

Son olarak ekşın seviyorsan ortadoğu güzeldir (Sakın deneme )