Geçen ay Bursa'ya gittim Konya'dan. Otobüs Hatay mı Mersin mi ne üzerinden geliyormuş. Birtek bunda 1 kişi boş yer vardı aldım. Gece 1 otobüsün saati. Yarım saat falan geç geldi terminale. Neyse benden başka binenlerde var, araki şöförü bulasın, muavini bulasin. Meğer buraya gelmeden bütün bagajlar dolmuş 1 valiz bile alamadılar. Öğrenci dönüş zamanıda olunca valiz koyamayan öğrencilerden binmeyenler oldu.
Neyse bindim, baktım yerim dolu, muavin otur abi boş yere dedi geçtim oturdum. Yanıma biri oturdu, adama laf attım bir kaç kez kafa salladı cevap vermedi. Sonra biraz zaman geçti otobüs hareket etmeden orta kapı ilk basamaktan tut tavana kadar valiz doldu, geçtik onu, orta koridor yerler komple valiz serildi, üzerine 2-3 kat daha çıktılar komple. İnsanlar yerinden hareket edemiyor, muavin 2 tane var, ikisi de koltukların bu kolçaklarına basarak koltukların üzerinde yürüyorlar. Buz dolabının üzerin boş koltuk 1-2 tane onların üzeri koridor aklına gelebileck heryer valiz dolu.
Hareket ettik biraz gittikten sonra anladım ben bazı şeyleri, meğer yanımdaki suriyeliymiş o yüzden benim dediklerimi anlamıyormuş. Devam ettik baktım hep yabancı konuşuyorlar, epey suriyeli var demekki dedim. O kadar ki Bursaya 4 veya 5 türk vardık gerisi hep suriyeliymiş. Şöför ve muavin hariç tabi. Öteki türklerde yolda indi zaten.
1 kere ikram olmadı, 1 mola veriyorsunuz, bütün suriyeliler iniyor geldik diye. Sonra geri biniyorlar filan. Otobüsün lastikler sürterek gittik arada durup lastikleri kontrol ediyorlar. Muavinler desen küfürler havalarda uçuşuyor. Otobüs şöförü geç telefonla konuşmayı, sigarayı peş peşe yakıyor yolda otobüsün içinde. Suyumu almıştım allahtan yanıma uzun süre yetti bana. Yoksa suriyeliler zaten muavin falan beklemeden yağmalıyorlar dolabı her dolduğunda.
Bursaya gelirken su istedim de muavin çocuk türk müydün abi ya sen dedi de utandı küfürlerden sonra.
O gün hem Metro turizme lanet ettim, hem bu suriyelilere. O güne kadar mazlum olarak bakıyordum, o günden sonra bütün fikrim değişti. Dilini bilmezsin, huyunu suyunu bilmezsin ama insan olursun. İnsanlık bütün ırklarda, milletlerde aynıdır.
Bursaya 1,5, saat geç ulaştığımı, yolda diğer çektiklerimizi saymıyorum bile. Köylerde mazot satan tarzda adı sanı duyulmamış tesislerde mola verdi filan.