Acente kanalında ki arkadaşlar fon yönetimini süper yapıyor diyorsunuz? Madem bu kadar güvenilir bir liman Kendi paralarına yön versinler 1 e 10 kazansınlar daha mantıklı değil mi? Küçük yatırımcı için fon işletim kesintisi değil yönetim gider kesintisi önemlidir. Kaldı ki şirketler arasında fon işletim gider kesintisi büyük farklılıklar göstermemektedir.
Acente kanalındaki arkadaşların fon yönetimini süper yaptıklarını iddaa etmedim.Şirketler acente satış kanallarına sattıkları sözleşmeler için komisyon öderler ve bu komisyonun karşılığındada devamlılık ve süreklilik isterler.Bu durumdada acente satış kanalı devamlılık süreklilik sağlamak adına katılımcısını takip eder gerektiği zaman müdahale eder.Bölge müdürlüklerinde ve banka satış kanallarında ise devamlılık ve süreklilik hedeflenmez.Sistemdeki devamlılık oranının düşük olmasının nedenide bu durumdur.Bölge müdürlüklerinde ve banka satış kanallarında inanılmaz bir eleman sirkülasyonu sözkonusudur.Bir süre sonra karşınızda muhattap dahi bulamazsınız.Bölge müdürlüğü ve banka satış kanallarına nazaran acente satış kanalı katılımcı açısından her zaman daha idealdir.Bankacılar bireysel emeklilik sistemini doğru düzgün bilmezler hatta.
Sistemde en önemli kesinti fon işletim kesintisi olup küçük birikimlerdede yüksek birikimlerdede çok önemlidir.Uzun vadeli bir yatırım aracı olduğunuda düşünürsek fon işletim kesintisinin ne kadar önemli olduğu matematik hesaplarla görünmektedir.Yönetim gider kesintisinin maksimum %8 olduğu dönemde dahi sektördeki ortalama yönetim gider kesintisi %2 oranındaydı.Emeklilik şirketlerinin gelir kalemi yönetim gider kesintisi değil fon işletim kesintisidir.
Paralarına yön versinler 1'e10 kazansınlar yorumunuzdan bu konulara hakim olmadığınız görünüyor.Türk insanının karekteristik özelliği sanırım her konuda kendisini uzman ve en iyi bilen kabul ediyor.