hemen hemen 2005 senesinden bu yana (babam ve ben) çekmiş olduğumuz 7-8 kredinin paralarının tamamını aldık
şöyleki bulunduğun ilçenin tüketici hakem heyetine gidiyorsun elinde çektiğin kredilerin masraf açıklaması ile yazan herhangi bir belge (dekont, ödeme planı vs.) daha (eğer böyle bir belge yoksa internet şubesinen veya şubenden ediniyorsun şubeden aldığında para isterlerse ver onuda alıyorsun... aldıkda)
belgelerle beraber bir dilekçe hazırlıyorsun zaten bu dilekçe hazır oluyor sen boşlukları dolduruyorsun tarih tutar masrafa tutarı banka şube vs gibi bilgiler isteniyor
daha sonra bunu görevliye veriyorsun onlar kayıt altına alıyor sana bir kayıt no veriyorlar....
6 ay sonra (bu eskiden 45 gündü sonra 6 aya çıktı) sana ve bankaya senin haklı olduğuna dair evraklar geliyor.
bunu önce ilgili şubene bir dilekçe hazırlayarak fax çek(2 kredimi böyle geri aldım işbank akbank) direk ödediler
bazı bankalar ödemiyor (15 gün içerisinde ödenmesi lazım) ödemezse ilindeki veya ilçendeki icraya gidiyorsun burada masraf karşılığı şubeyi icraya veriyorsun buraya orada avukatlar oluyor işlemi hızlandıralım falan filan diye hiç onlara kanma onlar para koparmaya çalışıyor (şuçlama değildir ben gördüğüm bir düşündüğüm durumdur.)
işlemler zaten icra tarafından yürütülüyor... haa azda olsa icra masrafı oluyor
neyseki daha sonra para hesabına yatırılıyor yalnız icra son 3 kredide %7 komisyon aldı (öyle olduğunu düşünüyorum çünkü banka ilgili tutarı icraya yatırıyor icra senin hesabına)
onun için icraya gitmeden alabilirsen almaya çalış
bazı bankalar örneğin garanti kardeşim ödemiyoruz ne yaparsanız yapın diyor... icraya mecburen ödüyor adı üstünde icra
şunu yapan bankalarda duydum (dayıma yapmışlar) ilk hakem heyeti kağıdı bankaya gittiğinde ilgili şube görevlisi seni arıyor gelin anlaşalım diyor
sizde tamam derseniz ise bir kağıt imzalatıyor (keza okumuyoruz) burada masrafı senden geri alabileceğine dair bir kağıt yok işte dosyada imza eksik varmış ondan veremiyoruz yok dekonta imza atmamışsınız gibi burada size parayı tamamen ödüyor ama daha sonra paranızı geri alıyorlar... eğer siz kanmaz imza atmazsanız bu seferde bir miktarını ödeyelim gibi söylüyorlar oradaki savunmaları şu oluyor yok avukat masrafı yok icra masrafı gibi deyip kandırmaya çalışıyor her halikarda zaten adı üstünde banka...
ben yaklaşık 4000 TL kadar (babam ve ben) masrafı geri aldık...
bu arada sigorta paralarını geri alamazsınız sigorta paralarını ancak eğer krediyi yarıda kapatırsanız geri kalan kısmını iade alabilirsiniz
sigorta sizin için bir hizmet olmuş oluyor aynı araba sigortasındaki gibi.