Bir arkadaş konu açar, " Evli arkadaşlara sorum var, tecrübelerini paylaşabilirler mi " diye. Ama 15-16 yaşındaki kardeşlerimiz yorum yaparlar. Arkadaş bir konu açmış, askerliğini yapmamış olanlar yorum yazmış. Tamam kimseye yasak koyamayız. Fakat askere gitmeden askerliğin ne olduğunu bilemezsiniz arkadaşlar. Benim kuzenim Kars'ta yaptı askerliğini. Yatarak yaptı tabiri caizse. Ben Kocaeli/ Kandıra'da yaptım, çekmediğim sıkıntı, yaşamadığım zorluk kalmadı. Bu yüzden askerlik dışarıdan anlatılanlar gibi değildir. Askerliğini yapmamış olanlar, yorum yapıyorsa bile, askerliklerini yapmadıklarını belirtsinler ki, soruyu soran arkadaşımız yanlış bilgiler almasın.

Ayrıca askerlik saçmadır, gereksizdir gibi sözler söylemekten kaçının. Askerlik gereklidir. Sadece süresi konusunda düzenleme yapılabilir. İş yerinde ki disipline de hiç benzemez. Askerde yaşadıklarımı anlatsam, bu söylediklerinizin yanlış olduğunu daha iyi anlardınız. Ama çok uzun sürer. Neyse, askerliği kesinlikle kötülemeyin.

Alıntı
5237 S.lı Türk Ceza Kanunu MADDE 318– Madde, halkı askerlik hizmetinden soğutacak etkinlikte, teşvik veya telkinde bulunmayı veya propaganda yapmayı cezalandırmaktadır. Vatanın düşman güçlerine karşı korunması bakımından her Türk vatandaşının askerlik hizmetini severek ve isteyerek yerine getirmesi şarttır. Esasen askerlik hizmetine yönelik duygu, vatandaşlığın zorunlu gereği olan vatana sadakat borcunun bir parçasını oluşturur. Söz konusu duyguyu tahrip etmek veya zayıflatmak maksadıyla vatandaşları askerlik hizmetlerinden soğutma yolunda teşvik veya telkinlerde bulunmayı veya propagandayı suç hâline getirmek suretiyle madde, millî savunmayı koruma amacını gütmektedir.
Telkin ve teşvikin veya propagandanın askerî hizmetten soğutacak kuvvette olması koşulu ile söz, yazı, işaret, küçültücü imgeler veya bunların benzerleri marifetiyle yapılması suç oluşturacaktır. Teşvik veya telkin geniş sayıda kişilere yönelik olmayan fesatçı fiil olduğu hâlde propaganda çok daha geniş ve önceden belirli olmayan gruplara yönelik etkin telkin ve teşvikleri ifade etmektedir.
Maddenin son fıkrasına göre, fiilin basın ve yayın yoluyla işlenmesi, ağırlaştırıcı nedendir.