Ben katılmıyorum bu söylediklerinize. Bayramların yeri her zaman ayrıdır. Ben babamın yada dedemin bayramını telefonla kutlayamam. Böyle görmedim ben büyüklerimden. Bayramlar yaz mevsimine denk gelmiş olabilir. Fakat şunun şurasında 3 gün. Hatta 3 de değil. Sadece 1 gün, büyüklerimize ayırmalıyız. Teknolojiden faydalanalım. Fakat bayramlarda mesaj yazmak için değil. Kafa dnilemek için başka bir gün seçilmeli. Ramazan Bayramının birinci günü değil. Ailemizi tabii ki bayramdan bayrama hatırlamıyoruz. Ama her bayram büyüklerimiz, bizlerin gelmesini bekliyor. Ya da en azından bizde böyle.
Hocam sizi tutan yok ki. Ben bayramda ananızı babanızı ziyaret etmeyin de demedim. Ben sadece insanları yargılayan bu yazıyı yargıladım ve milli değerlerin göreceli ve değişen şeyler olduğunu gösterdim. Artık insanın insandan bıktığı bir çağı yaşıyoruz. Bu kadar çok iletişim ve uyaranın olduğu dünyada insanlar her fırsatı rutinden kaçmak için değerlendiriyorlar. Eskiden bayramda köyüne gidenler şimdi aynı masrafı yaparak tatil yapabilecekleri için tatile çıkıyorlar. Bu kötüymüş eskiden daha iyiymiş demek doğru değil. Ben nerede o eski bayramlar diyen amcaların teyzelerin yanında çocuktum. Bugün 30 yaşında biri çıkıp nerede o eski bayramlar diyor. Benim çocukluğumda da "vay efendim eskiden televizyon yoktu, bayramda panayıra giderdik, açık hava sinemalarına giderdik" diyen tipler vardı.
Ve eminim bugün 8-10 yaşında olan çocuklar 30 sene sonra, nerede o eski bayramlar diye bir şeyler anlatacaklar. Çünkü zaman değişir. Kültür değişir. Sosyal yapı değişir. Ve insanlara en ideali sanki çocukluk ve ergenlik döneminde yaşadıklarıymış gibi gelir. Çünkü bir insanın en az sorumluluğu olduğu en mutlu olduğu dönem bu dönemdir. Bu tıpkı yeni 30 unda dinlediğiniz yeni şarkıların 10-15 yaş arasında dinlediğiniz eski şarkılar gibi etkileyici olmamasına benziyor. İnsana hep o dönemdeki herşey daha idealmiş gibi geliyor.