Tatil her zaman yapılır yanlış bir söylem. Her zaman tatil yapamazsın hocam, tatili tatil olan günler yapabilirsin. Benim de yaşım 34. Şunu da söylemelisin, bizim çocukluk delikanlılık zamanlarımızda bayramlar ve ramazan ilkbahar ve kışa denk geliyordu. İstesen de yaz tatili yapamıyordun. Şimdi insanlar tatili bulunca kullanıyorlar bu çok normal. Eğer ailenizi, yaşlılarınızı bayramdan bayrama hatırlıyorsanız bu zaten büyük sorun. Yok ailenizi büyüklerinizi zaten yalnız bırakmıyorsanız bayramda tatile çıkmanın bir zararı yok.
Toplum değişiyor. Sosyal yaşantı değişiyor. İnsanların bir birlerini bayramdan bayrama görüp hasret giderdiklerini zamanlardan cep telefonlu, skypelı, whatsapp lı zamanlara geldik. Annem mesaide güdne 5 kez arayaıp bunaltabilyor beni. Babamla skype de görüşüyoruz bazen. Gözü görmeyen anneannem her gün muhakkak kaza ile beni arıyor başkasını aramaya çalışırken.
Bugünün iletişim teknolojisi ile insanlar bir birinden bıkacak kadar iletişim halindeler. Bayram tatil bulunca bu gündelik hayattan kaçmak telefonu kapatıp kafa dinlemek istiyorlar. Bunu da klişe haline getirip nerede o bayramla dememek lazım.
Çünkü bu 30 yaşındaki arkadaşın söylemeyi unuttuğu şey.
Biz çocukken de 30-40 yaşındaki amcalarımız şöyle derdi:
"nerede o eski bayramlar
"
bayramlar hep değişecek ve bize hep çocukluğumuzdaki bayramlar şimdikilerden güzel gibi gelecek.
Ben katılmıyorum bu söylediklerinize. Bayramların yeri her zaman ayrıdır. Ben babamın yada dedemin bayramını telefonla kutlayamam. Böyle görmedim ben büyüklerimden. Bayramlar yaz mevsimine denk gelmiş olabilir. Fakat şunun şurasında 3 gün. Hatta 3 de değil. Sadece 1 gün, büyüklerimize ayırmalıyız. Teknolojiden faydalanalım. Fakat bayramlarda mesaj yazmak için değil. Kafa dnilemek için başka bir gün seçilmeli. Ramazan Bayramının birinci günü değil. Ailemizi tabii ki bayramdan bayrama hatırlamıyoruz. Ama her bayram büyüklerimiz, bizlerin gelmesini bekliyor. Ya da en azından bizde böyle.