Değerli Arkadaşlar En iyi Konut Kredisi hangi bankada?.
bir kaç sorum olacak.
1. Kredi Yapılandırması iyi bir şey'midir?
( diyelim kredi oranları %0.93 krediler %0.80 e indi borç yapılandı kredi çeken kar'da. ancak krediler diyelimki %1.20 oldu o zaman banka borç yapılandırmasında senin borçunu arttırıyormu )
2. Kredi erken kapatma durumu
( kredi çektik 80 bin lira 10 sene geri ödeme 120 Bin tl. aradan 2 sene sonra 30 bin tl nakit ödeme yapsak 80 bin'denmi düşüyor yoksa 120 bin tl toplam borçtanmı düşüş yapılıyor.
3. konut kredisi alırken ne yaparsak avantajlı oluruz. bu konuda bilgisi olanlar paylaşabilirmi?
(5 ay önce kredi çektik bizde)
1. soruna kendimce cevap vereyim
- Yapılandırma her bankaya göre değişir, örneğin ziraat bankası her yapılandırma da ana paraya bakmaksızın 200 lira komisyon alıyor, Garanti bankası ana para üzerinden %2 ve seçenekleri var sınırsız yapılandırma ve 1 kez yapılandırma gibi bunu müşteri temsilcisi söylüyor size, İş bankası (buradan çektik biz de) burası da %2 komisyon alıyor, yani şöyle zaten işin başından iyi bir faiz oranını senden sömürdükleri için yani 1000 lira taksit öderken bunun 200 lirası ana para!! Tam hatırlayamadım sama sanırım iş bankası da sınırsız yapılandırma yapıyor ama %2 o da öpüyor
- Yapılandırma sana kalmış birşeydir, banka sana detaylı bilgi vermek zorundadır, sen istemedikçe kimse sana yapılandırma yapamaz.
- Yapılandırma bankanın zararına gibi gözükse de burada her iki taraf da karlı çıkıyor çünkü, %2 komisyonunu zaten alıyor üstüne tekrar faiz hesaplaması yaptığı için ana para tutarından ilk başta olduğu gibi yine azar azar ödüyorsun faizi fazla ödüyorsun yani banka kasasında hiç sana vermediği parayı alıyor erkenden onunda işine geliyor seninde. İyi incelemek lazım arkadaşım 30 bin araç kredisi çekmişti yapılandırmada 8 bin karı olduğunu söyledi.
- Dediğim gibi faizler yükseldi banka yapılandırma yapar diye kesinlikle birşey yok.
- Kredi alırken kredi kartı kaptırıyorlar, sigorta yapıyorlar (bunu yaptır ama dışarda yaptıracağınızı söyleyin daha ucuz) kredi masrafına ayrıca dekont isteyin bu önemli sonra geri alırsınız.
2.soruya gelirsek
- Erken cayma bedeli denen bir para alıyorlar senden, bu tutar konusunda hiç konuşmadık bankayla ama öyle bir bedel var, zaten taksitlerinde 1000 liralık bir taksitin ilk aşamalarda yaklaşık 800 lirası faiz olur banka her türlü yani
- Ara ödeme denen birşey yapabiliyorsun ama ciddi bir tutar olmazsa bunu yapma zarar yani bunun hastalığı var sağlığı var, koy bankaya her taksidini ödesin otomatik sende sorun yaşamazsın.
- Bu soruyu en detaylı cevaplayacak bankadır çünkü belirli bir oran yok, her banka kafasına göre işlem yapıyor.
Son olarak ev kirası 400 veriyordum koyuyordu şimdi neredeyse 6 katını veriyorum koymuyor çünkü kendi evimize para veriyorum mutluyum.
Hayırlı olsun şimdiden.