Merhabalar,

Bir editör olarak kısaca bahsetmek istiyorum. Öncelikle 6 ay 12 ay mevzusuna gelelim. Bu tamamen editörlerden kaynaklanıyor diye düşünüyorum. Çünkü ben bile 3-5 ayda bir girip topluca işlemleri yapıp çıkıyorum. Uzun bir süre yüzüne bile bakmadığım oluyor.

Az önce yaklaşık 80 tane site inceledim. 1 tanesini kayıt ettim. Bir çok çöp siteyi gönderen arkadaşları da kınıyorum artık.

Editör olarak aslında şunlara bakıyoruz;

1. Site kategorisi uygun mu?

Değilse, uygun kategoriye taşınıyor ve bekleme süresi yine uzuyor.
Kategori belirlemek için rakiplerinizden dmoz kaydı olan varsa onların kategorilerine başvurun.

Örneğin Yemek tarifleri siteniz var. Yemek_Tarifleri altında başvuru yaptınız. İnceleme yapılırken sitenizde ana ağırlıklı olarak Yemek tarifleri ama, bunun yanında moda, sağlık, kozmetik gibi bilgiler de var. Bu siteler de yanlış kategori seçimi yüzünden onay alamamaktadır.

2. Site içeriğinde illegal paylaşım var mı?

Örnek olarak, online oyunlarda kullanılan hileleri yayınlamak illegal içeriğe takılmaktadır. Herkesin bildiği paylaşımları saymıyorum bile.

3. Kırık link var mı?

Her zaman söylerim, Web sitenizde Hakkımızda linki var ve daha sonra doldurum ben bunun içini diyerek, "çok yakında" gibi bir ibare veya # şeklinde link ile bırakırsanız o site eklenmez. Çünkü bu site tasarım veya doluluk açısından güzel gözükse bile kullanıcıyı yanlış yönlendirmeye yol açar.

4. Site tasarımı iyi mi?

En önemli unsurlardan birisi de tasarımdır. Adsense reklamı olan siteler çok. Ancak öyle reklam yerleşimi var ki; resmen gel beni tıkla diyor. Kullanıcıları yanıltıyor. Bu da tasarımı zayıf bir site oluşmasını sağlıyor veya sitede her şey güzel ancak tasarımı 2004 yılında yapılan chat sitelerini andırıyor. Bunlar da tasarımdan sınıfta kalıyor.

5. Sunucu, hosting değişimi vs.

Site incelemeleri uzun bir süreçte gerçekleşiyor. Örneğin siteniz hazır ve başvuru yaptınız. 6 ay sonra siteniz incelenirken, sunucu taşıma işlemi yapıyorsunuz. O an editör siteye ulaşamadığında açıklamasına 404 yazar ve siteyi siler. Bu sebeple cloud hizmetlerinden birini kullanmanızı tavsiye ederim. Anlık kesintilerin olmayacağı sağlam bir alt yapı oluşturun. Sonuçta 1 anlık bile kesinti olsa, editörün bir anına denk gelirse kabul edilmeyecektir.

Aklıma geldikçe bu listeyi güncellemeye çalışırım. Ayrıca özel mesaj yolu ile site ekleme talebi gönderen arkadaşların da kalbini kırarım. Bu konuda çok hassasımdır. Emek verip harika siteler yapmaya çalışan insanların emeklerini boşa çıkarmaya çalışmayın.

Teşekkürler,
Kolay gelsin.