Üniversitedeki siyaseti geçelim, "devlet bize bahmiyir" diyebilirim.

Hep üst seviye üniversitelere teşvik veriliyor. Bize gelince "malzeme yok". Hayır gidip dışardan kilosu 2 liraya alıyorum o malzemeyi ben. Ödeme yok, fakültede garip bizde. Okulda fizikçi yok. Bakın dikkatinizi çekerim "yok" yani "0". Geçen döneme kadar öğretim görevlileri hep yönetimdeydi. Fizik labları son sistem. Paketler açılmamış daha kullanan yok çünkü. Bizim lablarda tüp yok. Deney tüpünü dışarıdan satın alıp getiriyoruz. Fiyatında değilim tanesi 10 kuruş bile değil. Fakülteyi geçtim üniversite garip bizde. Ödenek yok ama adam 3. rektörlüğü dikiyor. Diktiği 2. rektörlük bizim fakültenin 2 katı. %85'i boşta daha. Sırf bitmesin diye 3 gram kullanacağımız maddeden 1,5 gram kullanmak zorundayız. Yapamadığımız deneyleri saymıyorum. Devletin umrunda değiliz. Ne yapalım diyorlar. Bu sene sanat tarihi dekanlığa geçti. Adamlar okulu çiçekle donattı, çiçek dediğime bakmayın pahallı ağaçlar. 1 yıldır içecek veren otomatlar bozuk. Başa kim gelirse kendi bölümünü kayırıyor. Zihniyet bu şekilde.

Herşeyi geçtim. Üniversitenin bütün fakültelerinde kablosuz internet var. Okulun veri merkezi fen fakültesinde olmasına rağmen bizde internet bile yok. Eskiden kütüphanede vardı onuda söktüler. ULAKBİM ağına erişimimiz yok. Onuda geçtim araştırma lablarındaki cihazlar kablosuz ağa bağlanmak zorunda ama kablosuz ağ kurmak yasak. Çeker ocaklara elektrik verilmiyor. Beklere verilecek doğalgaz tesisatı yapılmıyor. Ama yerdeki fayanslar önemli. Onları değiştirdiler de benchlerin yarısı kopmuş durumda. Deney yapacak masa (bench) yok.

Herşeyi geçtim bir fakültede yaz sıcağında kalorifer full olarak yakılırmı? Kışın bir tarafımız donuyor kalorifer buz gibi. Neyseki kapı ve pencerelerimiz kapanmıyor da dışarıdan soğuk hava giriyor. Hayır kapatmak istesekte kapanmıyor yanlış anlaşılmasın.

Çok değerli hocalarımız var. Siyasetten tamamen uzak adamlar. Ama ders anlatamıyorlar çünkü bize verilen dersliklerdeki tahtalara yazı yazabiliyor fakat silemiyorlar. Silinmiyor.

Belki bölümler değil fakat orta düzey üniversitelerde fen edebiyat fakülteleri tam bir siyasi baskı altında. Değer verilmiyor, başa gelenler kendini kurtarmaya çalışıyor. Mühendisler daha değerli görülüyor çünkü proje çıkarıyorlar. Fakat bizim elimizdeki projeler maddi imkansızlıklardan dolayı çıkamıyor, umurlarında değil. Fen edebiyat öğrencileri pastacı olmaya zorlanıyor bu ülkede. Zira sonuna kadar sorgulayabiliyoruz. Bize bunu öğretiyorlar. Bize kuralları çürütmeyi öğretiyorlar. Bu yüzden sadece üst düzey üniversitedeki adamların başarılarını duyarsınız. Öncelikle bunun değişmesi lazım. Bilime değer verilmesi lazım. ODTÜlü bir öğrencinin benden yada senden bir farkı yok. Öyle inanmamızı istiyorlar.

Türkiyede bilimadamı olunur, zor değil azim meselesi. Fakat Türkiye'de bilimadamı olarak kalmak yada çalışmak zor.