İlginiz ve emeğiniz için teşekkürler. Kodları ben de henüz denemedim ama her detayına baktım, çalışçak gibi görünüyor. Gerçi istemci tarafındaki koda bakılırsa online olan üyelerin yanına bu online diye belitmemi sağlamayacak, adece sistemdeki online üye sayısını verecek sanırım ama editlenmesi de zor olmaz.
Asıl anlamadığım konunun da bir kısmına cevap buldum değerli mesajında. Sanırım bütün bilgilere sunucu tarafı olarak iş gören js dosyasında tuttuğum dizi ve değişkenlerden ulaşabiliyorum yani daha arka planda bilgilerin depolandığı başka bi yer yok. Aslında olsaydı doğrudan php'den de aynı bilgilere erişmek mümkün olabileceği için sanırım daha hoş olurdu.
Yapıyı üylerin açtığı konu başlıklarının yanında bu üye online (veya offline) gibi not düşmek için kullandığımızı düşünürsek, veya facebooktaki gibi arkadaş listesinde aynı şekilde online olanları gösterdiğimizi farzedersek bu yapıya göre sistem şöyle çalışçak (yanılıyosam lütfen düzeltin):
Üye sisteme girdi online oldu, herhangi bi linke tıkladı, bulunduğu sayfadan çıkarken offline, yeni sayfaya girince tekrar online oldu, online offline düye sürekli tekrar etçek, bunun önüne nasıl geçebiliriz.
Bu yapıya göre bir de şöyle bi sorun olcak ki, adam linki yeni sekmede açarsa ve iki sayfadan birini kapatırsa diğeri açık olduğu halde disconnct işlemi gerçekleşçek ve adam offline görüncek.
Biraz uzattım farkındayım, hemen toparlıyorum. Facebook ta node benzeri, aynı mantıkta çalışan python tabanlı bir yapı kullanıyo diye duymuştum. Python kısmında yanışıyor olabilirim ama en azından node mantığıyla çalışan bi yapı kullandığı da kesin gibi. Arkadaş listendeki biri istediği kadar sayfa değiştirsin online görünmeye devam ediyor.
Bir şekilde anlık olarak değil de belirlkedikleri zaman sonunda işlemi gerçekleştiriyolar sanırım. Bunu nasıl yapabiliriz?
Şimdi şöyle bi kabataslak düşününce akla gelen ilk fikir son işlemleri henüz istemci tarafına gönderilmemiş ve asıl online üyeler dizisine henüz eklenmemiş id'leri bir dizide biriktirip setinterval gibi bi zamanlayıcıyla, örneğin 20 saniyede bir dizi boş değilse bu diziyi istemciye göndermek, bu geçici diziyi de asıl online üyeler (users) dizisine gerekli elemeyi yaparak taşımak çözüm olabilir gibi geldi ama çok mantıklı konuşmamış da olabilirim uyanır uyanmaz pc açtım, hala uyukluyorum.
Bilgi, fikir veren herkese teşekkür ederim.