Bir ekşi yazarı olarak(artık sadece url atmak için giriyorum) söyleyeceğim şu:
Ekşideki tüm yazarlar ekşi sözlüğün bağlı olduğu şirkete farkında olmadan bedavaya çalışan zavallılardır.
Bu zavallı yaratıkların(içlerinde mükemmel tapılası insanlar var) yazdıklarına bakın. Örnek vermek gerekirse çok iyi bildiğiniz bir konuda bir başlığı açın ve okuyun. Bir sürü bilgi deformasyonu ve o konu hakkında en ufak bilgisi olmayan insanların tanımlarını göreceksiniz. Hayatında hiç deneyimi olmadığı konularda deneyimlerini tanımlayanları göreceksiniz.
Kısacası sizin hiç bilmediğiniz konularda bilgi alma amaçlı ekşiye girdiğinizi düşünün. Aslında tamamen gereksiz bilgiler bütününü kafanıza yer etmiş oluyorsunuz. Yaşanmamış deneyimlerin uydurma tanımları, kafasında az bişey fikri olanların net yargıları vs. vs.
Adam anarşistim diye ortada dolanıp sözlük kurallarına uyuyor. Vahşi kapitalizme hizmet edenleri kınarken her girdiği içeriğin sözlüğe hit getirmesi ve dolayısıyla sözlüğün gelir elde etmesinin farkında değil. Bu para şirket sahiplerinin lüx içinde yaşaması için.
Yani sen sözlüğe girip melemen yediğin fakirlik anını anlatıp zenginlere söverken yaptığın iş girdiğin sitenin bağlı olduğu şirkete para kazandırmak. Ama artık bağımlılar. Birilerinin yazılarını beğenmeleri kendi açtıklarını başlığın tutması, nick altına güzel entry girilmesi vs. bağımlılık. Bunun entellikle bir alakası yok. Facebookta modifiyeli şahine binip fotoğraf koyan adamın like istediği ile beğenilme kaygısı taşıyan ekşi yazarının psikolojisi aynı. Sadece mecralar farklı.
Ayrıca güncel hayatta bu kadar saldırgan ve net konuşan insanlar neden ortada yok.
Edit:
Ekşi'den konuyu okumaya gelenlerden bazıları sen r10'da, twitterda, facebookta hesap açarak bu şirketlerin bedavaya kölesi olmuyor musun tarzı konuşmuşlar.
R10'da kodlama konusunda başlık açıyorum çat yardımcı oluyorlar. 5 Senedir burada ticaret yapıyorum. Kısacası r10 bunları sağlamasaydı ne işim olurdu rokitonun minik spagettisi için mi burada takılacaktım?
Ayrıca facebook ve twitteri en çok sömüren insanlar r10'dadır. Bu mecralar üzerinden para kazanan dünyadaki en aktif grup Türk Webmasterlardır. Kısacası semirmesek işimiz olmaz. Bir de şöyle düşünün biz bu iki sosyal medya mecrasından para kazanıyoruz siz sadece bilgilerinizi bağışlayıp organik reklam izleyicisi oluyorsunuz.
Programlama ve kodlama kaynaklarından bişeyler indirdiğinizde lisans sayfalarını açın. Hiç tahmin etmediğiniz ingilizce bundlelardan Türk geliştiriciler çıkıyor. R10 saygıyı hak ediyor.
Bu işi veledlikten itibaren eğitim müfredatına tıktırılmış hintliler çok gerimizdedir. Keşke farkında olabilseniz. Özeleştiri yapacak olursak vizyonsuz insanlarız evet paraya yönelik proje geliştiriyoruz. Önceliğimiz, denenmemiş olan güzel fikirleri çıkarmak olsa piyasaya çok farklı olurdu.