@pcbagimlisi , Hocam hiçbir düşünceyi sen şöylesin, böylesin diye etiketlemem. Zaten her birimiz aynı şeyi sölüyorsak bir yerde paradoks yaratmış oluruz. Tartışmak ve karşıt görüşleride saygı çerçevesinde duymak şahsi fikrim benim hoşuma gider.
Ama gel gelelim diğer tarafa; şunu düşünmek gerekir. Eğer ortada bir sorun varsa bu sorunun bir parçası bireyinde kendisidir. Bu sorun toplumun en küçük yapı biriminden, en büyük yapı birimine üleştirilmiş bir sorundur. Eğer şuanı ve geleceğimi yorumlamak ve amaçlarının ne olduğunu anlamak için tarihe bakmak yeterlidir. Atatürk'ün sözlerine dikkat ediniz, gerçekten gizli mesajlar olduğunu farkedeceksiniz ve şuanki politikanın ne olması gerektiğine dair birçok ipucu mevcut.
Ayrıca diğer bir yandan ülkeden gittimizde diğer bir yanda kollarını açmış bir Avrupa yok karşımızda. Dünya siyasetinin baş faktörü inançlardır ve avrupailerinde bakış açısınıda az çok biliyoruz.
Aynı zamanda tabiki dediğin gibi ticari amaçla araba firması başlayamaz. Hatta hiçbir projenin asıl amacı ticari değil markalaşmadır ve öyle olmalıdır. Zengin iş adamlarını büyük bir riskle böyle birşeye karışmaları cesaret olur. Devletin bu konuda verdiği sözleri umut verici ama yetersiz , ve şunuda sormadan edemiyorum: Kurtuluş savaşı ve sonrası gibi zor zamanlarda bile yerli otomobilini yapan bu ülke, nasıl oluyorda şimdi bu konuda hiçbir atılım yapmıyor/yapamıyor?
--R10.NET; Flood Engellendi -->-> Yeni yazılan mesaj 00:57:53 -->-> Daha önceki mesaj 00:50:21 --
Kötü mal, iyi mal diye birşey yoktur. Markalaşmada bunlar esas alınmaz. Sizin mantığınıza göre aynı kalitesizliği yada verimsizliğide şu saatten sonra yapacağımız yerli otomobildede sağlayamacağız? O zaman niye durduk yere uğraşalım, alman , amerikan arabaları varken? Bir nebze olsa bile tekelleşmenin önüne geçmemiz gerekir.
Sizin kaliteli dediğiniz ürünler zaman içerisinde aldığı geri-bildirimlerle pişerek olgunlaşarak son hali almıştır. Kola turka bu zaman dilimini yaşamadı bile? Birde kola algısını insanlarda ilk olarak coca-cola yarattığı için , değerlendirmemizi ona göre yapıyoruz. Mesela nasıl kağıt mendil'e selpak diyorsak buda hemen hemen aynı şey. Oysa selpak bir marka?
Ben hatırlıyorum cola turka o dönemler sürekli reklam yapıyordu, bu dediğinizi gerçekleştirmeye çalışıyordu. Ama "ürün" kötü olunca istersen gece gündüz tvlerde reklamı çıksın bir işe yaramaz. Satılmıyordu, coca-colaya rakip olamıyordu. Önce tadını düzelteceksin. Sonra gerisi gelir. Senin reklam yapmana bile gerek yapmaz, kendi kendine ünü yayılır, dilden dile dolaşır.
Araba veya başka bir şey konusunda görmeden bir şey diyemezsin. Benim dileğim de keşke üretilse, kaliteli ürünler ortaya çıksa, bizden bir şeyler tüm dünyaya ihraç edilse... Ama lafla olmuyor bu işler. Çaba yok, yatırım yok. Bizim yatırımcılar yeni bir şeyler ortaya çıkarmak yerine, yabancı mallara ortak oluyor onların büyümesine yardım ediyor. Küçücük güney kore bile samsung ve benzeri sürüyle dünya markası yarattıysa, biz de bunu yapabiliriz ama önce zihniyetler değişecek.