Bana göre Türkiye şu anki araba üretimi yapan markalar arasında kendi yapacağı araca eksra bir özellik veya teknoloji koyamaz ve yapacağı araç satışı yüksek olmaz.Heleki yurtdışına hiç olmaz.Örneğin ; Birçok dünya markası araç almanyada ve almanya bu sektörü yoktan var etmiş bir ülke ve her seferinde üzerine koyarak geliştirdiği teknolojiyi araçlarda kullanıyor. Biz bu gelişmiş teknolojinin neresinden başlayacağız ? Zart diye otomobil üretme sevdasına kapılmak boş hayalden ileri gitmez. Uzun süre araştırma geliştirme yapılması gerek. Seneler öncesinden bir yerinden tutmamız lazımdı çok geç kalmışız.
ne alakası var?Türkiyeyi nasıl bir ülke zannediyorsun?üretilemezmi zannediyorsun?ankara ostimde(orta doğu sanayi ticaret merkezi) çalışıyorum.burada binlerce firma var,aklınıza gelebilecek her iş burada yapılabiliyor,tank yapımından tutunda,heykeltraşçılığa kadar..
hatta burada bir firma 2 kişilik uçak üretti,izmirde uçurulup test edildi,gayet başarılı bir üretimdi ama üretimine izin verilmedi.bu uçağı yapan firma tanıdık bir firmaydı ve sahibiyle yaptığımız görüşmede bu uçağın bir sıfır araba parasından çok daha uygun fiyata üretildiğini belirtmişti..
bence lüks bir otomobil üretmek ülkemiz sanayisinde gayet de basittir..
bundan 3-4 yıl öncesinde ostimde türk silahlı kuvvetlerinin sergisi vardı.sergi dediğim güyya türk firmalarına iş vermeyi hedefliyorlarmış..binlerce kalem iş sergilenmişti..inanamayacak derecede üzülerek ayrılmıştım oradan..bizim çok daha kaliteli bir şekilde ve 5 de 1 fiyatına üreteceğimiz ürünleri yurtdışından euro dolar bazında getirdiklerini gördük,her ürünün hangi ülkeden ithal edildiği ve fiyatıda üzerinde yazıyordu mesela herhangi bir ürün üzerinde 300 euro germany yazdığını farzedelim biz o ürünü daha kaliteli olarak 60 euroya seve seve yapabilirdik,hatta bizim çıraklarımız yapabilirdi..bu sadece çok basit bir örnekti.sergideki bütün ürünlerin %100 ününde ostimde gayet güzel daha kaliteli bir şekilde üretileceği ortaya çıktı..ama ne oldu tam bir fiyasko,iş miş alabilen olmadı belli başlı büyük 3-5 firmaya iş çıkmıştı,yazık diyorum sadece..bu ürünlerin bizim sanayimizden değilde dışarıdan getirilmesinin,getirttirilmesinin altında başka nedenler olduğu kanısına varıyorum..