desifre3545557 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Sen bu ayetin ne anlama geldiğini biliyor musun? Ya da şöyle sorayım, bir ayetin tefsirini yapabilecek donanımda mısın?

Ben değilim şahsen. Bu yüzden Elmalılı'dan alıntılayım:

Nefis, ayetleri işine geldiği gibi yorumlar arkadaşlar..Bu yüzden tefsir de okumalıyız...

İslam'da insanlar mallarıyla mülkeriyle evlatlarıyla birbirlerine üstünlük sağlayamazlar. Oyun bittiğinde şah ta piyon da aynı kutuya konur...
Kuran apacik bir kitaptir. Yani orda soylenen hersey direkttir, mecazi anlami yoktur. Ben demiyorum, Kurani yazan diyor: :Tâ-Sîn. Bunlar Kur’an’ın, apaçık bir kitabın âyetleridir." Neml, 27. Kalkipta Allah orda onu demek istememistir, ama bunu demek istemistir diyen birini pek ciddiye almamak lazim. Cunku temelinde Allah dusundugunu soyleyemiyor gibi bir olaya baglanir is, o hepten kotu.

Dunyanin her devrinde zenginler fakirlerin isyan etmemesi, sorgulamamasi, ve dusunmemeleri icin dini kullanir. Hindistanda fakirlere iyi insan olurlarsa, bundan sonraki yasamlarinda daha iyi yasayacaklarini vaat eder, bizimkilerde fakirsen malin yok, sorumlulugun az, oteki tarafta daha az seyden sorguya cekileceksin, oh ne guzel olayina baglamislar isi. Insanlarin kanun onunde esit olmasi goreceli olarak yeni biseydir, kutsal kitaplar yazildigi zaman boyle bisey yoktur. Yani en basitinden kolelige bile karsi degillerdir. Dinleri zamanin ruhuna uyumlu hale getirmek icin arada bir bazi seylerin yeniden yazilmasi lazimdir. Yani guncellemek lazim. Elmalilininda yaptigi bu. Yani orda onu demek istemedi, bunu demek istedi muhabbeti. Aslinda yapilan sey Kurana gore baslibasina sirk, ama o konu agir.

Esitlik olayina geri donersek, insanlar Kuranda esit degildir. Ben demiyorum, Kurani yazan diyor.

Allah'ın kimini kimine üstün kılmasından ötürü ve erkeklerin, mallarından sarfetmelerinden dolayı erkekler kadınlar üzerine hakimdirler. ....Nisa, 34

Tabi bununda yenilenmesi lazim, cunku esitlik olayina ters. Bir yerlerden tefsir falan getirip, bosuna koyma, tefsir dedigin sey zaten kuralin yeniden yazilip gunun sartlariyla uyumlu hale getirmek.

Neyse lafi uzatmayayim. Konuda bahsi gecen kiz zengin, sonradan gorme oldugu icinde fakirleri asagilama hakkini kendisinde goruyor. Senden, benden cok daha iyi bir hayat yasayacak, bundan 40 sene sonra cehennem korkusuyla gidip 2 tane cami yaptirir, Nahl 75'e gorede hayati boyunca borc harc icinde yasayacak ortalama yurdum insanindanda ustun hale gelir.