merhaba,

eksiklikler

tasarım:
öncelikle tasarım açısından hayatta gördüğüm en kötü tasarımlardan biri hatta en kötüsü diyebilirim acayip özentisiz ve dengesiz olarak yapmış, hele o arkaplandaki kırmızı renk çok göz yarar.

estetik:
program kullanışlı değil, tam ekran moduna geçildiğinde kontroller nasıl görünüyor, ekranı kaplıyor mu belli değil. programı kullanan kişi çok zorluk çekecektir

kodlama:

harici form kullanmak yerine bu işlerde mdi form kullanılabilirdi. kodlarına baktım tahmin ettiğim gibi, oop mantığı kullanmadan paldır küldür kod yazmış (gerçi suç onda değil, türkiyedeki kendine yazılımcıyım diyenlerin %70 i belki böyle yazıyor), çok katmanlı mimariler kullanılabilirdi, bazı tasarım desenleri projeye uygulanabilirdi.
her formda bir sql connection nesnesi tanımlamış gereksiz yere. ve sürekli her işlem için sql comman nesnesi tanımlamış. bu iş için bir tane helper sınıfı yazsaydı ve sadece o sınıf üzerinden db işlerini yapsaydı, böylece yazdığı kod satırı belki %50 azalacaktı

bunlar benim yorumlarım..

peki tavsiyelerim neler, öncelikle çok kod yazmak marifet değil, ben toplamda 500 bin satırdan fazla kod yazmışımdır hayatım boyunca .. bazı projeler yeri geliyor 10 bin, 20 bin satırlı kodlardan oluşuyor. Bu tarz bir mantık ile yazılım geliştirirse aynı iş hem çok uzun sürer hem karman çorman olur işin içinden çıkamaz. o yüzden nesneye yönelimli programlamayı ve çok katmanlı mimarileri (n-tier) öğrenmesini şiddetle tavsiye ediyorum. Ben de bir yazılımcıyım ve tasarım yeteneklerim sınırlı ama bu kadar da kötü daha doğrusu estetik yoksunu, kullanıcı dostu olmayan bir tasarım yapmam. bu konuda da örnek yazılımları incelesin, renk ve icon seçimine dikkat etsin, gerekirse hiç kullanmasın (bundan 100 kat daha iyidir emin olun). kendini yeni teknolojilerde geliştirsin, veritabanı olarak sql server, mysql gibi dbms sistemleri kullansın bunun yanında entity framework a adım atsın, ve lambda expression ile bu tarz sorguları c# tarafında yazsın ya da stored procedure kullanmasını öğrensin v.s.

bu şekilde bir sürü şey yazarım.. amacım kötülemek, karalamak, dalga geçmek değil. ne kadar eksiği olduğunu görüp, yaptığının daha iyi yapmasını sağlamasını isterim.

kolay gelsin