selamlar,
konu için ne kadar doğru bir yer emin değilim fakat burada birçok arkadaşımız satış yaptığından konuyla ilgili daha fazla tecrübelerinin olacaklarını düşünerek bu bölüme açayım dedim.
öncelikle aklımda bir proje var fakat yasal açıdan ileride bana ne kadar sıkıntı çıkarır bilmiyorum. sürekli abuk subuk şeyler için mahkemelerle uğraşmak istemiyorum. ((***** sitesi falan değil, özgün bir proje))
bende alan adını whois bilgilerini gizleyip, siteyi barındıracağım sunucuyu almanya - fransa gibi bir lokasyondan alsam, ileride siteyle ilgili açılabilecek hukuksal soruşturmalarda nasıl bir adım izlerler?
davalar vs. otomatik geri dönüp, siteyi mi kapatırlar yoksa site sahibi bulmak için mi çabalarlar. (hedef kitlem gençler olacağından, siteyi engellemeleri benim için sorun değil. gençler = dns)
tecrübesi ya da ön görüsü olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum.
öneriniz var mı?
Erişim engellemede bir dünya markası olma yolunda hızla ilerleyen ülkemizde zaman içindeki tecrübelerle birlikte yasal düzenlemeler gayet açık. Şöyle ki;
TİB, ancak iki durumda adli mercilerin kararına ihtiyaç duymaksızın kendiliğinden erişim engelleme kararı verebilecektir. Bunlar, içeriği 8. maddede belirtilen suçları oluşturan internet sitelerinin içerik veya yer sağlayıcısının yurtdışında olması hali ile internet sitesinin içeriğinin çocukların cinsel istismarı veya müstehcenlik suçlarını oluşturması halidir.
İçerik itibariyle, kanunda gösterilen suçları oluşturan yayınlarda, içerik sağlayıcı veya yer sağlayıcı yurt dışında bulunuyorsa ya da içerik sağlayıcı veya yer sağlayıcı yurt içinde bulunsa bile, internet yayının içeriği çocukların cinsel istismarı veya müstehcenlik suçlarını oluşturuyorsa erişimin engellenmesi kararı TİB tarafından resen alınacaktır. Ancak, çocukların cinsel istismarı ve müstehcenlik suçları nedeniyle TİBin aldığı erişim engelleme kararları, içerik veya yer sağlayıcının yurt içinde bulunması halinde 24 saat içinde hâkim onayına sunulacaktır.
TİB ayrıca bu suçları içeren yayını yapanların kimliğini tespit etmesi halinde Cumhuriyet Savcılığına ihbarda bulunacaktır. TİB tarafından alınan erişim engelleme kararlarının yerine getirilmemesi halinde erişim sağlayıcılara 10.000 ile 100.000 YTL arası idari para cezası verileceği öngörülmüştür. İdari para cezasının verildiği andan itibaren 24 saat içinde erişim engelle kararı yerine getirilmezse, erişim sağlayıcının yetkilendirilmesinin iptaline dahi karar verilebilecektir.