Ngunes adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Benimde merak ettiğim bir konuya cevap vermişsiniz. Ama benim anlamadığım noktalar var 301 konusunda. Yönlendirmeyi yaptık, aradan 6 ay veya 1 sene geçti. Eski sitemizde hala 301 yönlendirme kodu duracak mı? hiç bir zaman iptal etmeyecekmiyiz yönlendirmeyi?
Bunu şu açıdan soruyorum. Malum her domain için bir host gerekiyor, vpssi falan olmayan kişilerin sadece 301 yönlendirmesi yaptığı için eski sitesinin host ve domainini her zaman aktif mi tutması gerekiyor?
Şöyle bir şey yapılamaz mı? veya yapılırsa sonuç ne olur? Mesela 301 le eski siteyi yeni domaine yönlendirdik. Backlinkler falan yönlendi diyelim. Site tamamen yönlenip oturduktan sonra eski domaine aldığımız sosyal medya, imleme, tanıtım yazısı gibi tüm linkler yeni domainin linkleri ile değiştirsek zamana yayarak tabii, sonuç ne olur?
Yeni domain böyle bir durum da olumlu mu etkilenir olumsuz mu? Tüm backlinkleri yeni domain linkleri ile değiştirdikten sonra 301 yönlendirmeyi iptal etsek ne olur?
Evet yönlendirme kodunu botun görmesi lazım. Şu şekilde düşünün. 301 sadece botlar için yapılan bir işlem değil, insanlara da "ben bu siteyi buraya taşıdım" demenin bir yoludur. Eski domaininiz drop olduğunda nasıl ki insanlar o domainin nereye taşındığını göremiyorlar, botlar da göremez ve bir süre sonra domainle birlikte taşınan herşey silinmeye başlar. Benim gözlemlediğim birkaç ay sonra "bu ara bağlantı üzerinden" diye taşınan backlinkler siliniyor. Etkisi hemen olmasa da bir süre sonra hissedilmeye başlar.

Şöyle yanlış bir şey var "301 yönlendirmesini Google'a bildirme zorunluluğu". Böyle bir zorunluluk yok. Bugün tüm gelişmiş arama motoru botları 301 durum kodunu gördüklerinde bu domainin başka bir domaine taşındığını anlayacak kadar donanımlıdırlar. Sadece daha hızlı görmeleri sağlanmaktadır.

Domain ve host kalmalı mı demişsiniz. Host sorunu aslında godaddy gibi firmaları kullanıyorsanız panellerinde direkt olarak 301 seçeneği var. Bu hostu tutma zorunluluğunu kaldırıyor. Domain eğer çok önemliyse evet kalmalı.

Backlinkleri değiştirmek evet bir çözüm olabilir. Ara bağlantı üzerinden değil doğrudan aynı siteden backlink almış olacak sonuç değişmeyecek. Yeni domain bundan eski domain penguenli vs olmadığı sürece olumsuz etkilenmez.

Yalnız olayı sadece backlink olarak görmemek lazım. 301 ile birçok şey taşınır. Örnek vermem gerekirse; botların alışkanlıkları. Bot siteyi çok hızlı indexliyordur 301 le bu özellik taşınabilir. Ancak sadece backlink değiştirmek ve yönlendirmeyi sonra iptal etmek bu tür özellikleri de sıfırlayacaktır. Aynı zamanda başta penguen olmak üzere birçok algoritmik ceza da 301 le taşınıyor. Bundan dolayı bunu cezadan kurutluş yolu olarak görmek birçok durumda yanlıştır. (belki emd cezasına çözüm olabilir)