Çok geçmiş olsun hepinize,

sorun yaşayan arkadaşlar yedekler çok önemli!

Programcı kafası gidin arkadaşlar. Girin visual studio nun tfs sitesine. hesap açın projelerinizi orda yedekleyin! git olarak açın projeyi. komut satırından değişiklikleri tutup oraya atın.

5 kullanıcı için ücretsiz ve sınırsız proje depolanıyor. Sizden başka kimse de görmüyor.
http://www.visualstudio.com/products...ne-overview-vs
Ben bütün projemin kaynak kodlarını orda tutarım. Herhangi bir sorun olursa anında kendinize çekebilir yada senkronlayıp yaptığınız bir hatayı geri alabilirsiniz.

şimdi trustlayer:
firmanın birine freebsd den 2 sunucu kurdum.
birinde php-fpm & nginx & varnish çalışıyor.
birinde ise sadece percona mysql server çalışıyor.

her iki sistem de rsync ile netgear üzerinde raid 5 yapıda yedekleniyor. günde 4 kere cron çalışıyor.

Resimler:
http://imgur.com/a/bOuKd#pHyCttR

Bu sitelerin toplam günlük tekil hitleri 2.5 milyondan fazla. Ben bunlara teknik destek veriyorum.

mysql in standart sürümünü kullanmadım açıkçası! çünkü innodb de çok fazla ram ve cpu gücü harcıyor. percona ise daha istikrarlı ve güvenilir bir yapı sunuyor. Standart mysql ile hiçbir farkı yok kodlama olsun yapılandırma olsun.

Şimdi neden innodb tercih ediliyor ? innodb ilişkisel bir veritabanı, foreignkey yapısı kullanılıyor ve mysql i rdbms kategorisine sokuyor. myisam da foreignkey kullanılmıyor ve veri ilişkisini kod ile yapmanız gerekiyor. Buda hem php hem mysql tarafınız zorlamak demektir.

insert - update - delete sorgusu az select sorgusu çok ise myisam başarılı bir engine ama işin içine ilişki girdiği anda innodb daha başarılı.

Peki innodb de sorun nasıl oluşur?
Disk ioları yükselir ve innodb nin buffer yapısı çok büyük verilmiş ise bu anda disk kitlenmeye başlayacak ve burada innodb nin yapacak çok bir şeyi kalmıyor. Genelde en büyük sorun burda. Eğer böyle bir anda deadlock oluşmuşsa ve slow query ler ile sistem incelenmiyorsa sorun oluşması doğaldır.

Bu deadlock olayı bütün db lerde var ama sql server ve oracle bu durumdan çok rahat başa çıkarken mysql de ise my.cnf ile boğuşmak gerekiyor.

Eğer shared hosting yapısı kullanılıyorsa ve standart mysql kullanacaksanız mysql in tablolarını ssd diske yada ayrı bir diske çekin. Yoksa bir süre sonra başınız ağrıyacak.

Burada dikkat etmeniz gerekenler: yedekleme, disk iopsları, ve mysql konfigurasyonu.

Yukarıda konuşulmuş: Sakına sakın müşterinin tablolarının engine larını değiştirmeyin kendiniz. Adamın websitesi sorun yaşatır.

Bunun dışında freebsd tercih edin genelde. Yanlışlıkla nasıl becerdiysem iscsi yi bağlarken kernel panic oluştu. Kendini yeniden başlatıp bütün sistemi taradı ve kaldığı yerden devam etti. Bunu hiçbir sistemde görmedim şuana kadar. Birde güvenlik ile performans konusunda çok iyi.

Cpanel freebsd desteğini kesmiş öğrendiğim kadarıyla ama müşterilerim gibi özel servisler kullanıyorsanız cpanel e gerek yok.

Tekrar geçmiş olsun.