selam,
bilgin yoksa burada anlatmayla yapılacak iş değil..
şuan türkiyede değilim yoksa kocaelinde yardımcı olabilirdim..ama yine de kısaca bilgi vereyim..
öncelikle mikrodenetleyiciler logic tabanlı olarak 5 volt ile çalışır. bir forumdan aldığın şeyde adc yi karıştırmış işe ama hiç gerek yok çünkü zaten gelen veri dijital olacak..
öncelikle 12 voltu lm7805 gibi bir entegre ile 5 volta düşüreceksin, bunla ilgili basit devreler mevcut.
ancak negatif değer için op-amp kullanman gerekiyor terslemen için. bunla ilgili de örnekleri bulabilirsin. örnek : lm324
op-amp ile bir çok iş yaptırabilirsin ama amacın negatif gerilimi pozitife çevirmek, ondan sonra yukardaki bahsettiğim entegereyi 7805 ile 5 volta çevirip pic e vermek.
3 tane kablodan bahsetmişsin (şaseyi saymıyorsun sanırım), bu 3 kablodan negatifler için op-amp kullanman gerek (tek entegrede birden fazla op-amp var kullanabilirsin yani 1 tane yeterli) ve hepsi için 12 den 5 volta çevirmek için 7805 den 3 tane gerekli.
bunu yaptıktan sonra usb tabanlı yapmak istiyorsan benim kullandığım 18f4550 kullanabilirsin ya da daha az gelişmiş (senin projen için hayli hayli yeter) 18f2550 pic kullanabilirsin. bunlar usb destekliyor.
makiden gelen kabloları op-amp ve 5 voltluk işleme tabii tuttutak sonra pic in 3 bacağına bu 3 kabloyu vereceksin ve kodlama yaparken picin bu pinlerini (portlarını) input olarak ayarlayacaksın. (pic programlama için ccs c kullanabilirsin ya da picbasic, microC v.s. )
istersen harici kesme olan portlara takarsın bu kabloları o şekilde kullanman her hangi bir timer işlemi gerektirmez. Ama kullanacağın pic de kaç tane kesme var ve bunların öncelikleri nelerdir bilmek lazım..
eğer kesme kullanmayacaksan o zaman sonsuz bir döngü ile pic in girişlerini okutturacaksın, veri değişimi olana kadar döngü devam edebilir.. veri değiştiğinde usb ye bağlı olan port dan byte dizisi şeklinde bilgisayara veriyi yollayabilirsin.
aynı şekilde bilgisayardan bir usb lib kullanarak gelen portlardan veriyi alabilirsin (event ile yani döngü ile sürekli okutmana gerek yok zaten seri porttan farklıdır) ve byte dizisini istediğin şekilde çevirerek kontrol yapabilirsin..
usb portu da 5 volt ile çalışır yani hem pic hem de usb logic 0 ve 1 lere göre çalışıyor. O yüzden 12 volt vereyim dersen yakarsın..
ve muhakkak bir ara devre kullan yani seri port kullanarak yapılabilir, 12 voltu dediğim şekilde 5 volta çevirip bunu seri porta verebilirsin ama bu yöntem sağlıksız olur en azından ben tavsiye etmem..
yapacağın pic tabanlı devrede bir tane bootloader olması gerek ki bilgisayar tanısın. ayrıca yapacağın c# yazılımı ile devrenin iletişime geçmesi için handshake olması gerekiyor (vendor-product id lerini pic de tanımlayıp, aynısını c# da da kullanman gerek)
gördüğün gibi bu iş bilmeyen biri için biraz zor ve karışık ve çok detay var. Ben sana gidebileceğin en mantıklı yolu söyledim. Farklı şekillerde de yapılabilir elbet ama sağlıklı olarak bu şekilde yapılması taraftarıyım..
tek başına işin içinden çıkamazsan birinden yardım alabilirsin, diğer türlü elektronik-yazılım ile ilgili çok bilgin yoksa işin içinden çıkman çok zor. c# tarafında hiç bir şey yok, önemli olan elektronik kısmıdır.O yüzen yoğunlaşman gereken kısım elektronik olmalı.