Proje geliştirirken kendi ORM'mi oluşturmaktayım. EF'ye kıyasla hissedilir performans yaşanır mı?
Kendi yapımı oluşturunca projeye daha hakim hissediyorum kendimi bu yüzden kodlamam daha rahat oluyor.
Performans olarak EF en yavaş orm lerden biridir zaten. Eğer yerleşik sınıfları kullanıyorsan performansın yüksektir ama EF nin en büyük artısı linq ile sorgu oluşturman ve bir çok kodlama işini ve şablon oluşturmaları visual studio ya bırakman çok rahatlatıyor ve kodlama zamanın çok azalıyor.
Ben en son 2 yıl önce kendi DAL ımı yapıyordum. Senin yaptığında büyük olasılık DAL dır.(Data Access Layer) ORM ise ap ayrı bir konu. Hiç sql kodu yazmadan tamamen DAL ın kendisi senin yerine işlemleri yapacak. Şimdi diyeceksin ki e ben zaten yaptırıyorum bu işlemi.
http://en.wikipedia.org/wiki/Object-relational_mapping
Açıkçası şuan linux üzerinde nginx + mono + asp.net mvc 4 ü çalıştırmaya çalışıyorum. Bir projemi komple ubuntu server a taşıyacağım. IIS ve windows ile yetirince ASP.NET te taklalar attım. Windows bellek kullanımı konusunda yüksek ram tüketiyor. Freebsd üzerinde tam istikrarlı çalışmaya başladığında onun üzerine geçireceğim büyük olasılık projelerimi. Şimdilik ubuntu server ile yola devam.
Mono Şuan için:
MVC 5 çalışmıyor, çünkü async yapısı daha tamamen geçirilmedi mono ya ama öbür türlü Web Forms ve MVC 4 ve öncesi çok tutarlı çalışıyor.
Bitirirsem kendi sitemi açıp oradan yayınlayacağım makaleleri.