İlla para mı olmak zorunda, beş parası olmayan Sovyetler Birliği dünyanın en güçlü ülkesiydi bir zamanlar. Uzay yarışında birinci, ülkede ne aç var ne fakir. Eğitim desen okuma yazma bilmeyen yok. Bakma para geldi, paranın tadı siyasilerin damağına dolandı da yıkıldı ülke!
Övdüğünüz zamanın sovyet rusyası dünya üzerinde güçlüydü, ülkede herkeste para vardı ama satın alacak ürün yoktu. herşeyden bir tane var. ister al ister alma. seçme özgürlüğün bile yok. öyle güç mü olur

devlet güçlü olabilir ama halk refah içinde mi o önemli... he onların kapitalizme geçişleri de ayrı bi' sıkıntı tabi. şimdi adamlarda ürün çok ama alacak paraları yok. bir anda halk ikiye ayrıldı zenginler ve fakirler diye. fakat her sistemin kendi içinde artıları ve eksileri var. adamlar 70'te durmuş. bildiğiniz durmuş... ama kendi içinde kapalı yaşadığı için dünyaya yansımamış, herkes dünyanın en büyük gücü diye baktı çok kısa süre öncesine kadar. ama ülkedeki binalar, arabalar, asansörler... herşey 70'lerden kalma. haldır huldur çalışıyor. sağlam belki ama hantal. bu mu şimdi güç...
eğitimini de övmüşsünüz fakat şu an dahi rusya'da üniversite diplomaları satın alınabiliyor. yüksek lisans da hâkeza... bizdeki lise neyse, orada üniversite o. üniversitelere üniversite demeye bin şahit bile yetmez. derme çatma binalar, insan eğitimden soğur. yani herkes eşit şartlardaydı doğru, ama hiçbir şeyin kıymeti yoktu.
komünist rejimler dışa kapalı, rekabet sıfır. bir saatte yapılacak iş bu yüzden 1 haftaya yaptırılmıyor. günlük hayattan bir örnek vereyim mesela. işçi tutup evinizin duvarını boyatmaya kalksanız ömrünüz yeter mi bilinmez sonunu görmeye

adamlar yürüyen ölü gibi
kapitalizmin negatif tarafları komünizmde olmayabilir. ama tersi de aynen geçerli. kapitalizmin kulu kölesi olmamaları güzel birşey, doğru. ama sistemin ahım şahım birşey olduğunu ve uygulayanların başlarının göğe erdiğini iddia etmek de çok doğru olmaz diye düşünüyorum. zaten öyle olsa sscb halen var olurdu.
bilmiyorum belki bu konuda fazla derin düşünmediğim için böyle bi' fikre sahibimdir. yanlış birşey yazmış da olabilirim.
--R10.NET; Flood Engellendi -->-> Yeni yazılan mesaj 19:02:25 -->-> Daha önceki mesaj 19:01:51 --
O yüzden kusura bakmayın, bir hatam varsa peşinen özür dilerim...