Arkadaşlar kimse alınmasın lütfen sözlerimden, sadece tespit yapıyorum, yanlış anlaşıldığım bir cümlem olursa yazın düzeltiyim.
Ön bir bilgi ile başlıyım Irak amerikan işgalinden önce sunni yönetimi ile kontrol ediliyordu. Abd işgale geldiğinde saddam destekçisi sunniler haricinde abd liler ile pek savaşan olmadı, durumu gören saddamın ölümüyle birlikte sunni subaylar ise köşelerine çekildi. Bu arada ülkenin ortalama 3/2'si şii ama abd işgaline kadar yönetim dahil h,ç bir devlet kurumunda üst düzeyde bulunamıyorlardı. İşgal sonunda ise yönetim şiilerin eline verildi. Bizim sınırımız ise kürtlerin eline verildi.
(Bu raya kadar ksımdan çıkarmamız gereken durum şu; abd işgaline kadar azınlık nüfus çoğunluğu yönetiyordu, yani şiiler hiç birşekilde güçlü olamıyordu. İşgal ile birlikte durum tam tersine döndü, bu sefer şiiler tüm kontrolü elllerine alıp sunniler oyun dışı bırakıldı, bir kaç göstermelik mevki haricinde.
İşid tek bir milletden oluşmuyor. Bu örgüte bağlı türkmenler, çeçenler, araplar, libyalılar hatta malezya ve endenozyadan üyeler var. Ama yönetim eski ırak ordusunun subaylarından oluşuyor. Temelde sunni bir yapıya sahip ancak herkesin dillendirdiği gibi tek amaçları islam devleti kurmak değil.
Peki amaçları ne?
İşgal sonrası şiilere kaptırdıkları statüyü geri almak, (Bu sadece yönetim kademesinin amacı, diğer milletlerden gelenlerin değil. Zaten bir süre sonra ırak raplarından olmayanlar tasfiye edilecektirler)
Peki bu durumun arkasında yabancı güçler yokmu?
Yabancı güçler derken hepsini aynı kefeye koyarak söylüyorum. Abd, rusya, araplar hatta çin ve Türkiye. Tüm ülkeler durumları çıkarlarına çevirmek için hamle yaparlar. Yani sonuçtan kar sağlamaya bakarlar, bunu zamanla göreceğiz herkesin bir planı olacaktır.
Son tespitim ise bölgenin resmi olarak sahibi olan Türkiye için. Bu bölgeyi biz 1926 Ankara anlaşması ile terk ettik. Terk ederken tek bir şartımız vardı oda Irak devletinin tek parça halinde kalması şartıylaydı. Yani bu bize kanuni olarak müdahale şansı tanır.
(Son bir dipnot, Irak ta azımsanmayacak kadar Türkmen nüfusu bulunmakta, ama birbirleri arasında bölünme var, ne yazıkki bu bölünmede mezhep kaynaklı yani Şii Türkmen ile Sunni Türkmen kolay kolay bir çatı altında toplanamaz. Bu arada Irak Türkmenlerinin büyük bölümü şiilerden oluşmakta.)
Arkadaşlar tekrar belirtiyim, ben burda sadece tespit yapmaya çalıştım, belli bir kesimi kolladığım felan yok.)
Bazı bilgilerde kaynak belirtmemişsin ama analizin güzel. Gayette elle tutulabilir olmuş. İnşallah durumu lehimize çevirmeyi başarabiliriz.