islam dininde kaderin ne manaya geldiğini anlamadan , ayetler vererek kaderimizin yazılı olduğunu anlatmaya çalışmış biri önceden yazılmış olsa ne manası var bahsettiğiniz sınavın. allah zaten özgür iradenizle yapacağınız her seçimi bildiği için yazdığını anlatıyor kuranda. henüz bunu kavrayamamış insanlar var.

öte yandan kitaplara ve dinlere inanmayan biri olarak, burada çoğunluk islam dininden olduğu için kuran-ı kerim üzerinden fikirlerimi söylüyorum. diğer kitaplarıda az çok okumuşluğum var ve hepsinde kuran-ı kerime benzer şeyler yazıyor. birilerini sınava sokacağınız zaman, aynı sınıfta aynı soruları vererek eşit şartlarda sınava sokarsınız. çünkü onları derecelendirirken bu gereklidir. aksi durumda derecelendiremezsiniz. dünyada insanlar hiçte eşit şartlarda değil bunu herkes biliyor zaten. bizleri yaratan sınırsız bilgiye sahip bir varlığın bizi böyle saçma bir sebeple yarışmaya sokması inanılacak gibi değil. o halde hepimiz durup dururken evimize kedi köpek alalım. itaat etmeyenlere eziyet edip yakalım. böyle saçma sebeplerin çok daha üstünde birşeyler olacağına inanıyorum.

cennet cehennem mevzusu zaten bir karmaşa. sadece ölenlerin görebildiği ve öldükten sonra sonsuzluğun başladığı farklı bir boyut. benim sonsuza kadar canım sıkılırdı açıkçası. sonu olmayan bir zamanda değişmeden dümdüz devam edecek olsa insanlar kafasına sıkıp ölmeye çalışırdı.

bütün bunların yanında kitaplara inanacak olursak tanrı da bir ateisttir. ne de olsa yaratıcısının olduğuna inanmıyor öyle değil mi ? aynı dünyadaki ateistler gibi.

evrenin kendi kendine oluştuğuna inanmak ne kadar tuhafsa, yaratılış amacımızın sınav olduğuna ve koskoca evreni yaratan bir varlığın bize kitapla kural yollamasına inanmakta o kadar tuhaftır.

tanrıya inanın o var. bir sınav varsada iyilik ve kötülük arasındaki bir sınavdır bu.