Yukaridaki arkadasa soyledigim seyler malesef sizin icinde gecerli. Bana gore ozgur irade vardir, ama Islamda ozgur irade yoktur. Normal hayatta istediginizi yapmakta ozgursunuzdur, yani Islama ters oldugunu sizde biliyrosunuz zaten.
Neyse r10'dan cikma olayina gelelim. Kurana gore r10'dn cikma yetkisi sizde degil, Allahtadir. Nerden mib bilyorum. Asagida ayet var.
insan 30, Allah dilemedikçe siz dileyemezsiniz. Şüphesiz Allah bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.
Neymis, Allah senin r10'dan cikmani dilemedigi surece, cikamazsin...
Hocam tuşa basıp çıkman senin elinde sen parmağını tuşa götürdün de tuşa bastın da çıkmamazlık mı yaptı

Allah c.c herşeyi bilen ve gören olduğu için senin o tuşa basıp basmayacağını önceden biliyor. Verdiğiniz ayetin konumuzla ilgisi olabilir fakat benim anlattığım olay oldukça sade ve anlaşılır bir durum.
Islam dinine göre yasaklanan birçok şey vardır fakat insan bunları yapmadığında cennetle mükafatlandırılır. Dediğim gibi Dünya bir imtihan sahası ve insanlar yaptıklarından ve yapmadıklarından sorumlular. Benden çok ayet biliyorsunuz fakat ben konuya geldiğimden beri ayetler örnekler vermedim, gayet sade ve anlaşılır olaylarla örnekler veriyorum, inanan bir insan olarak ayet bilgim oldukça sınırlı. Zaten her şey bir sistem, bence sistemi çözseniz, sorun da ortadan kalkar.