Piiz adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Tümevarımınızda ele aldığınız herhangi bir yaratıcıyla islamiyetteki allah tanımını bir tutuyorsanız, zaten sorumu tam olarak anlayamazsınız. Kurduğunuz mantık bir yaratıcının olduğunu kendi içinde açıklayabilecek bir tezdir. İslamiyeti ve içerisinde bulunan şeyleri değil kanıtlamak, yanından bile geçmiyor. Müslüman olmayanlar topyekün yaratıcıyı reddetmiyor. Sadece ateistler yok; agnostikler de var, deistler de var, başka dinlere inananlar da.

Ben size şimdi desem ki, bu sunduğunuz kanıt niteliğindeki tümevarımla ben tanrının uçan spagetti canavarı olduğuna inanıyorum? Gerçek tanrının uçan spagetti canavarı değil de veya Zeus değil, islamdaki Allah olduğunu bana kanıtlayabilir misiniz? Kurduğunuz teori bu yüzden eksik ve ifade ettiğiniz gibi tam yerinde, bilimsel, mantıklı bir açıklama değil.

Şimdi daha iyi anlatabildim sanırım?
Yaratıcının varlığı konusunda hemfikiriz o zaman. İslamiyet bu yaratıcının Allah (cc) olduğunu dava etmiştir. İlmi ve ezeli kudreti kainatı kuşatan, her şeye gücü yeten yaratıcının Zeus veya uçan spagetti canavarı olduğunu o çok önem verdiğiniz mantığınıza sığdırabiliyorsanız sorun yok. Bu yaratıcıyı kabul edip, haşa, Allah'ın varlığını inkar etmek; islamiyetin şart koştuğu sorumluluklardan (namaz, oruç, zekat vb.) kaçınmanın çok basit bir yolu gibi geliyor bana.

Netice olarak bu tür imani meseleleri tartışmanın pek bir faydası olmuyor. Merakını ve şüphelerini gidermek isteyene her yol açık, başta internet.