Allah'ın varlığını şöyle kanıtlar; en basit bir sanat bile sanatkarsız olmuyorsa, denizin fersah fersah altındaki mikro organizmaların rızıklanması (mesela) elbette ancak bir tek Allah'ın varlığıyla açıklanabilir. Bu tümevarımı kabul ettiğimiz zaman zaten Allah'ın varlığını kabul etmiş olmuyor muyuz?
Sorunuzu tam olarak anlayamamış olabilirim, biraz daha detaylandırabilirseniz yanıt vermeye çalışayım.
Tümevarımınızda ele aldığınız herhangi bir yaratıcıyla islamiyetteki allah tanımını bir tutuyorsanız, zaten sorumu tam olarak anlayamazsınız. Kurduğunuz mantık bir yaratıcının olduğunu kendi içinde açıklayabilecek bir tezdir. İslamiyeti ve içerisinde bulunan şeyleri değil kanıtlamak, yanından bile geçmiyor. Müslüman olmayanlar topyekün yaratıcıyı reddetmiyor. Sadece ateistler yok; agnostikler de var, deistler de var, başka dinlere inananlar da.
Ben size şimdi desem ki, bu sunduğunuz kanıt niteliğindeki tümevarımla ben tanrının uçan spagetti canavarı olduğuna inanıyorum? Gerçek tanrının uçan spagetti canavarı değil de veya Zeus değil, islamdaki Allah olduğunu bana kanıtlayabilir misiniz? Kurduğunuz teori bu yüzden eksik ve ifade ettiğiniz gibi tam yerinde, bilimsel, mantıklı bir açıklama değil.
Şimdi daha iyi anlatabildim sanırım?