1- Taklidi iman
2- Tahkiki iman
Taklidi iman şudur. Kişi namazlarını kılar, orucunu tutar, ibadetlerini yapar ama bu ibadetler araştırmaya ve tahkike dayalı değildir. Tahkiki iman ise kişinin neden ibadet ettiğini bilmesi durumudur, araştırmaya dayalıdır. Sokaktan herhangi birisini çevir sor, Allah'ın varlığını kanıtla de, kem küm edebilir. Fakat tahkiki imanı olan adam bu sorulara ilmi ve mantıki izahlar getirebilir. Peki bu nasıl olur? Risale-i Nur okuyarak. Mesela ben Allah'ın varlığını nasıl izah ederim? Şöyle, sanat saniini (sanatkarını) gösterir. Bir fotoğraf varsa deklanşöre basan vardır, resim varsa ressam vardır. Bir köy muhtarsız olmayacağı gibi, bir saray da ustasız olamaz. Hal böyle iken şu koca kainat da bir yaratıcısız olamaz.
Tavsiyem Risale-i Nur oku. İmani tüm meselelere net cevaplar bulabilir, varsa şüphelerini giderebilirsin.
Mesajınızı dikkatli bir şekilde okudum, aklıma bir şey takıldı. Ustasız sarayın, ressamsız resmin vb. olmaması gibi; yaratıcısız evren olmaz diyorsunuz. Bu tümevarımı kabul etsek dahi; verdiğiniz örnek, islamiyeti ve kuranın/allahın varlığını kanıtlar mı? Yani bir tanrı olduğunu tümevarımla ispatladınız diyelim. Bu açıklama, Allah'ın varlığını da ispat etmeye yeterli mi sizce gerçekten? Bence değil ve saçma geldi de ondan soruyorum. Sonuçta sadece teistler, ateistler yok bir de bunun deizm tarafı var. Yaratıcının olduğunu mantıksal olarak açıklamak islamiyeti açıklamaya yetmez. Sizin bu söyledikleriniz yalnızca deizm adına ispat teskil eder.