kontrex adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bu konuda oldukça bilgi sahibi olduğunuz ve emek verdiğiniz anlaşılıyor.
Üşenmeden... uzun uzun cevap vermişsiniz.
Sadece anlamak gayesiyle yazıyorum:

Video da arkadaş şundan bahsetti;
"Sistem zaman zaman versiyon güncelliyor... Bitcoin 1.3, 1.4" gibi bir şey...
Şimdi...
Bir versiyon güncellemesi var ise;
Ortada network ağı ile bağlı bir program var!
Zaten açık kaynak kodlu olduğuna göre... Eee neyin kaynak kodu açık?
OpenCard açık kaynak kodlu değil mi? Yani var olan değiştirilebilen
düzenlenebilen, versiyon yükseltilen ve kurucuları olan bir program

Şayet birileri versiyon güncelleye biliyorsa;
Milyonlarca kişinin o anda aradığı,
bilmem kaçıncı asal sayı karşılığı olan,
çözülmesi çook çok zor olan o algoritmaya dayalı şifreyi
istediğinde UPDATE DATA yapabilmez mi?
İşte bunu yapabilen,
yani kestirmeden sonuca ulaşıp piyasaya yeni girecek bitcoini bu yolla üretebilen kişi de bu işin CEO su olmaz mı?

Uzmanlık alanım dediğiniz mevzuda...
Tamam herkes kendi bilgisayarında kendi minningini yapıyor... O eşsis sayısı arıyor... Sonra sizin tabirinizle sanal bankadaki yerine koyuyor. Bu coinler
çeşitli sitelerde BTC Türk vb. alınıyor, satılıyor, takip ediliyor vs vs

Yahu! Ben devletsem ve bu sistemi kapatacaksam...
Milletin kendi bilgisayarındaki cüzdanına müdahale edemiyorsam...

Alım satımın yapıldığı siteye,
Pool'ların oluştuğu networke,
BTCTürk'e de mi müdahale edemem?
Algoritma tam olarak ortada değil aslında. Zaten ortada olsa bile çözmek için dahilere ihtiyaç var. Bu algoritma öyle bir şeyki birbiri ile yakın olmayan fakat birbiri ile ilişkili sayılar çıkarabiliyor. Algoritmanın amacı gizli değil. Hatta açık açık size ne yapmanız gerektiğini söylüyor. Öyle bir sayı bulunki son 5 rakamı benim verdiğim şekilde olsun ve ne yapılırsa yapılsın o sondaki 5 rakamı elde edeyim. Aynı zamanda asal olsun. Fakat yöntemini söylemiyor. 5 haneli asal sayı bulmak kolay. Fakat 100 haneli sayıyı bulmak için çok uğraşmak lazım.

Bunu ödev gibi düşün. Ben senden böyle bir program istiyorum ve sen yazıyorsun. Bana bu sayıları üretecek programları yazıyorsun.

Gelişirme şu şekilde. BTCnin bir core takımı var yani çekirdek ekip. Satoshi Nakamoto bunlardan biri, ana algoritmanın işleyişini bilen tek kişi, kurucu. Ama gerçek biri değil, bir hayal ürünü. Ha arkasında gerçek bir ekip var elbet. Geri kalanlar genel işleyişten sorumlu. Yüzlerce geliştirici var. Evet ortada network var. Kullanıcıların kendi aralarnda oluşturduğu p2p bitcoin ağı var ve güncelleme bu ağda yayınlanıyor. Aynen torrentten program indirir gibi güncelleme yapıyorsun, cüzdan verilerini indiriyorsun. Başkalarıda senden bu verileri alıyor.

Geliştiriciler isterse o anki sayıyı bulamazmı? Algoritmanın işleyişini bilen Satoshi Nakamoto dışında bunu yapabilecek kimse yok. Sıradaki sayıyı bilen tek kişi o. Diğerleri sadece o sayıyı üretecek programı yazabilir. Aslında kazıcı yazılımlar bir brute force hack tooldan farksızdır. Sayıları bulurlar ve işlemi yaparlar. İşlem sonucu sondaki 5 haneyi veriyorsa ve sayı asal ise blok bulunmuştur, vermiyorsa yeni bir sayı denerler.

Kısaca ortada iki matematik denklemi var. Bu soruların 21 milyon cevabı var. Her defasında bir denklemden çıkan değer ile diğer zor denklemi çözmeye çalışıyorsun. İki denklem birbirinden çok farklı ama bir o kadarda birbirine bağlı.

Bütün mining poolleri kapatın, btc tüccarlarını öldürün. Eğer benim bilgisayarımda cüzdan verileri varsa işlemler kaldığı yerden devam eder. Bakın internetteki bir veri asla kaybolmaz. Biz veri madencileri (para madencileri ile karıştırmayın) yeri gelir asla bulunamayacak verileri buluruz. İllaki bir yerde bir sektörde o veri vardır, biri indirmiştir. Onyıllar alsada o veri ortaya çıkar. Mesela siz bir oyun ürettiniz ben bunu kırdım torrentten dağıttım. 3-5 makina indirdi ve seed etmeye başladı. Şimdi siz beni öldürüp bilgisayarımı yaksanız sizi vvarez oyununuz internetten silinirmi? Yada torrentteki akış dururmu? Tamamını indiren tüm bilgisayarları yok ettiniz diyelim. En yüksek indirme oranına sahip bilgisayar %34te kaldı. O oyunun %34ü hala vvarez ortamında torrentten dağıtılabilir. Bitcoin hashlarıda bu mantıktadır. En son verilere sahip bilgisayar yok edilmedikçe işlem devam eder. Siz istediğiniz yere müdahale edebilirsiniz.