kontrex adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Uzun videonuzu hemen hemen izledim
Açıklayıcı bilgiler var.
Emek vermişsiniz... Güzelde anlatıyorsunuz.
Tahmini sorular daha önceden madde madde hazırlanmış olsa
belki çok daha ciddi ve faydalı olurdu. Elinize sağlık...

Lakiin...

Belki, siz bu denizin içinde olduğunuzdan yani bizlerinde
sistemi anladığımızı düşünerek tam açıklamadınız.
En önemli husus arada kaynamış gitmiş!

Diyorsunuz ki!
Yada diyorlar ki;

Efendim, bu bitcoin'in bir sahibi yok!
Basında çıkan bitcoin sahibi yakalandı efsaneleri...
Sistemin bir merkezi yok.
Sistem açık kaynak kodlu,
İsteyen tüm kodlara ulaşabilir vs. vs.

O halde;
1- Mining yapmak için aleti edavatı aldınız! Hangi siteye, hangi servere bağlanıyorsun?
2- Hani madencileri bir arsada altın arayanlara benzetmiştiniz. Kazmayı vuracaz da arsa nerde? Nereyi kazacaz?
3- Daha önce çıkartılmış asal sayı karşılığı olan ve piyasada elden ele dolaşan Bitcoinler var. Tamam... Sıradaki bitcoin ne? An itibariyle hangi asal sayının karşılığı olan bitcoini arıyoruz?
4- Ahmet adresinden Mehmet adresine 1 Bitcoin gönderildi. 0,0001 bt komisyon kesildi ve bu komisyon ödül olarak cefakar madencilere pay edildi! Kim pay etti? Hangi sistem bu kayıtları tuttu? Milyon tane madenciye nasıl pay etti?
5- Madenciler bitcoin transferine onay veriyor diyorsunuz. Madencilerin bağlandığı bir site var ve her madencinin yetkili bir onay-işlem paneli mi var? Madencilerin arasında pramit bir hiyararşi mi var? Sen madenci olarak onay verebiyorsun da ben madenci olarak veremiyor muyum?
6- Madenci olarak girdik bir pool'a başladık kazmaya... O pool'da yada blok mu diyorsunuz... Benim gibi var belki 1000 tane madenci. Her bir madencinin çözülmesi gereken şifrenin hangi basamağında kazacağı nasıl belirleniyor? Kim belirliyor? Yoksa herkes o bitcoin için ayrı ayrı sıfırdan kazarsa kollektif çalışmanın ne anlamı var?
7- Ben devletim! Amerikanya Devleti... Ülen başlarım sizin bitinize de koyununuza da dedim Bu sistemi kapatmak istedim. Şimdi benim gidip te serverinı, networkunu yıkıp yakacağım bir merkez yok mu? Yoksa o halde yukarıda saydığım tüm bu organizasyon nasıl nasıl yönetiliyor?
8- Bitcoinden farklı bir site (adını videoda zikrettiklerinizden) nasıl oluyorsa bitcoin transferlerini logluyor?

Benin anladığım;
Bu işin bir sahibi var!
Bu işin bir yada birkaç merkezi var!
Yetki almış siteler var!

Yada ne?
Herhangi bir siteye yada servera bağlanmıyorsunuz. Self mining yapacaksanız hash değerlerini indirip sayıyı arıyorsunuz, pool mining yapacksanız havuz sunucusuna bağlanıyorsunuz. Havuz sunucusuda bir internet cafenin ana makinası gibi bir şey. Ona bağlı onlarca makina var. Kurallar var ve havuzu yönetiyor. İşte senin işlem gücün şu kadar biz şu kadar ödül kazandık senin payın bu. Yada yeni blok geldi ilk 15 parça senin, sonraki 15 diğerinin vb vb. Bunları çözüp bana verin bende birleştiriyim. O bilgisayarın mantığı tamamen bu.

Bu işi anlatmak için p2p mantığını çok fazla irdelemek lazım. Ama en basit örneği torrent.

2. sorunuza gelirsek. Ben videoyu izleyemedimde, tahmin yürütüyorum. Arsa filan yok. Ortada bulunması gereken bir arsa var. Bu arsanın atıyorum sokağı belli. Mesela Gül sokak. Türkiye'de binlerce gül sokak var. İşte siz bu sokaklarda o arsayı arayıp buluyorsunuz. Bu arsa öyle bir arsaki size söylenen tüm özellikleri karşılıyor ve eşi yok. Biraz garip bir örnek oldu aslında Kafam karıştı, geçelim bunu

3. sorunuza gelirsek. Şu an değerleri bilmiyorum ama en son bulunan bloktan sonraki bloğu arıyoruz. En son blok 85 hane diyelim. Biz şu an 15 fazlası olan bloğu 100 haneliyi arıyoruz. İşlemler sonucu bu blok oluştu ve kitlendi. Amaç kilidi kırıp bankadaki kutuya yerleştirmek.

4 ve 5 için videoyu izlemem lazım. Şunu söleyebilirim sistem otomatik işler. Biri panelden onay vermez. Sistem otomatikman hashleri alır ve kitler. Anladığım kadarıyla bunun üzerinde durulmuş.

6. sorunuzun cevabı ana bilgisayar. Fakat poolun ana bilgisayarı. Görev dağılımı, ödül dağılımı herşeyi o organize eder. Ödülüde o kazanır aslında. Server-İstemci modeli gibi düşünebilirsiniz. Ana bilgisayar btcye ben madenciyim der, oysa altında çalışan onlarca madenci vardır.

7. sorunuz benm kısmen uzmanlığım. Tüm cüzdanları yok etmediğiniz sürece kripto paraları yok edemezsiniz. Kim olursanız olun, elinizdeki güç ne olursa olsun, dünyadaki tüm iletişimi kesen bir emp patlaması olmadıktan sonra herhangi bir kripto parayı yok etmeniz, herhangi bir darknet ağını sonlandırmanız, herhangi bir torrenti durdurmanız imkansızdır. Eğer bir merkez olsa idi şu an btc diye bir şeyi duymamış olurdunuz. Torrent hiç olmazdı. İşte p2p bağlantının güzelliğide budur. Banka yoksa yokolma derdide yok. Müstakillik yok çünkü.

8 için gene videoya bakmam lazım. Mantıken şu, sizin aracılığınızla biri btc aldıysa yada gönderdiyse yani cüzdan sizdeyse alıcı ve hedefi görebilirsiniz. Aslında her işlem bir hashtır, bunlarda loglanabilir. Ama bunları yok etmek kolaydır. Mixerler ne güne duruyor Tabi detaylı olarak açıklamak biraz zor benim açımdan.

Basında çıkan şeyler kusura bakmayın ama onların salaklığı. Artık böyle diyorum. Yok btc ceosu kendini vurmuş, btcnin sahibi batmış. Akıl var mantık var. Kaç tane sahibi var bu btcnin? Birgün ABD'de kendini vurur, ikinci gün Çin'de hortlayıp istifa eder, üçüncü günü Maldivler'de barda içki içer. Ne güzel hayat be Basın olayı kabul edemiyor, illaki bir sahibi var diyor. Bunlar tamamen finansal şirketler. BTC cüzdanı olan herkes btcnin sahibidir.

Nasılki bir torrentin sahibi yoksa, btcninde bir sahibi yoktur, mantıkende pratiktede olamaz. Sistemin yapısına ters.